Bos geheimen Das Boot

Als er een plek is waar de  zoektocht het beste naar voren komt is dat wel “Das Boot”.

Ineens stond er zomaar een paal met een kastje, half verscholen in de bosjes. Zonder deksel, zonder inhoud, gewoon een leeg kastje midden in het bos.
Tijdens de zoektocht wisten de bosbeheerders maar ook militaire historie experts geen passende verklaring te geven.

 


Dus kozen we de vreemdste suggestie ‘Das boot’ omdat het paaltje met héél veel fantasie op een periscoop lijkt volgens een hardloopmaatje.
Wel kregen we meer hints over de omgeving. Zo meldde de boswachter dat op het veldje naast de paal hagenpreken gehouden werden. Hagenpreken waren geheime ontmoetingen waarbij er gepredikt werd over een verboden geloof of andere overtuiging.
Een deel van die naam “Das boot” namelijk ‘Das‘ bleek ook een schot in de roos. Er zijn opvallend veel dassensporen in dit gebied. De dassenburchten zijn gewoon vanaf het wandelpad te bewonderen. Actieve burchten zijn te herkennen aan in- en uitloopsporen en vers graafwerk voor uitbreiding van de burcht.
Dassen zul je hier niet zien aangezien ze erg schuw zijn en meestal ’s nachts rondsnuffelen naar een lekker maal (voornamelijk wat er voor zijn snuit komt: wormen, insecten, valfruit)

Ook hier zijn nog de prachtige ruige sporen van de laatste ijstijd en de bijbehorende stuif gebieden goed bewaard gebleven (=Geomorfologische gebied). Zo zie je nog duidelijk de duintjes en kommetjes die uiteindelijk door de begroeiing bevroren zijn in de tijd.

Geheel onverwacht kwam er toch een antwoord op de vraag waarvoor het kastje diende … het antwoord is te vinden tussen de foto’s op de site. ( donderdag 16 november )

Meer verdieping:
Hage preken: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hagenpreek
Geologie rond Baarn: http://www.geopark-heuvelrug.nl/geopark-heuvelrug/