Wie is Hans van den Biggelaar… en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?
Tijdens werkuren ben ik teamleider milieuhandhaving bij de gemeente Groningen. Ik zit dus veel binnen. Buiten het werk sport ik veel. Als binnensport doe ik wekelijks aan badminton en fitness. Aan buitensport in de zin van lekker buiten bezig zijn, mag het hardlopen, wandelen, fietsen (race of MTB), kanoën of langlaufen zijn.
Als kind liepen we jaarlijks met het hele gezin dagtochten in de Alpen. Toen keek ik al verlekkerd naar de mensen die, met grote rugzakken, meerdaagse tochten maakten en boven bleven als wij op het einde van de middag weer naar beneden gingen. Toen ik 17 jaar was, ging ik zelf die meerdaagse tochten maken, met tent en te voet. In Luxemburg, de Alpen, de Pyreneeën, Wales, Schotland, Zweden en Noorwegen. De laatste jaren heb ik vooral tochten in de Noorse berggebieden gemaakt. Naast de buitenlandse avonturen heb ik met vrienden ook ontelbaar veel tochten gemaakt over de Nederlandse Lange-Afstandwandelpaden (LAW’s). Minder spectaculair, maar vaak ook verrassend mooi.[metaslider id=2218]
Behalve te voet heb ik samen met Jannetje ook veel in Frankrijk gefietst. Vaak routes tussen fietsbus eind- en vertrekpunten. In het laatste jaar zonder kinderen zijn we van Delft naar de Middellandse Zee gefietst. Dat jaar noemden we ons ‘laatste stoere jaar’. Maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. Ook met een kind in de fietskar kan je prima fietsen. Het bleek zelfs ideaal als je onderweg eens een doosje lekkere wijn mee wilt nemen. Vanaf eenjarige leeftijd hebben we de kinderen mee genomen op huttentochten in Noorwegen. OK, de afstanden werden wat kleiner. Maar het is niet de afstand die bepaalt hoezeer je kunt genieten.
In de winter gingen de kinderen in de pulka (slee met heerlijk zacht, warm en verend zitje). Inmiddels maken we al weer een aantal jaar met het gezin langlauftochten langs Noorse berghutten.
En dan het hardlopen. Meer dan 30 jaar geleden, in de periode voor m’n eindexamen, ben ik er
mee begonnen. Soms liep ik wat meer, dan weer wat minder, maar ik ben er nooit mee gestopt. Op dit moment loop ik tussen de 150 en 200 km per maand. Meestal zijn het tochten in de middag of avond. Gewoon in het bos om de hoek. Dat verveelt nooit en elke keer geniet ik weer van het feit dat ik zonder problemen 25 km kan lopen, zonder paden dubbel te lopen en zonder dat ik veel mensen tegen kom. Dat is de luxe van het wonen in Drenthe. Soms loop ik vanuit de tent en met MTB en OV over LAW’s in Limburg (Krijtlandpad) of Duitsland (Hermannsweg of Rothaarsteig). De afgelopen drie jaar heb ik steeds ook een week gelopen in Noorwegen langs berghutten samen met Peter (over Hardangervidda en door Rondane) of alleen (over Oslomarke).
Welke (dag)rugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Sinds m’n 17e loop ik met een grote Berghaus rugzak. Model weet ik niet, maar er kan altijd meer in. Ik kijk wel eens (stiekem) naar een andere, die misschien wat meer ventileert op de rug. Maar steeds denk ik ook weer, hij doet het al zo lang en hij kan nog best wat langer mee.
Voor de langere hardloop-dagtochten, waar water mee moet, gebruik ik een Bergans Rondane 12 liter. Voor de meerdaagse tochten een Lowe Alpine Lightflite 28 liter.
Welke kleding gebruik je?
Van alles, met een voorkeur voor de Scandinavische merken Fjällraven, Bergans of NorrØna.
En dan buiten slapen?
Ja lekker, in de tent. We hebben jarenlang met een zwervende Bever rond getrokken. Tegenwoordig hebben we een Hilleberg Kaitum, Helsport Nordmarka en een Nigor tipi als lichtgewicht tenten. Als we met de auto gaan gebruiken een Helsport Varanger tipi. Een super tent om in te leven, met een grote leefruimte en een houtkachel in het midden.
Daarnaast gebruiken we met de kinderen op de meerdaagse tochten in Noorwegen ook graag de hutten van de DNT, de Noorse toeristen vereniging. Zowel in de zomer als in de winter. Toen de kinderen kleiner waren, was het vanwege gewicht en volume, noodgedwongen. Ook al zit je meer binnen dan bij het kamperen, het Noorse hutten systeem is echt fantastisch. Elke keer is het weer een verrassing hoe het er uit ziet, wie er nog meer zijn en wat er in de proviandkast te vinden is.
Mijn slaapzak is gevuld met dons. Ik weet nog dat ik lang geleden na een te koude nacht op de Veluwe in een te dunne synthetische slaapzak, verlekkerd bij Bever in Arnhem stond kijken naar een donzen slaapzak van Salewa, waarin je wel warm zou blijven bij -10. Toen duidelijk werd dat het toch echt boven mijn budget ging, kreeg ik speciale studentenkorting. Nog bedankt! Nu gebruik ik een donzen slaapzak van Mountain Equipment. De rest van de familie slaapt in Helsport en Mont-bell donzen slaapzakken.
De zware isolatiemat van gesloten schuim is na jarenlang plezier aangevuld met een EXped synmat UL 7 M, die minder goed isoleert, maar veel lekkerder ligt.
De keuken?
Als student (natuurlijk) begonnen met een blauwe campinggas brander. Maar toen ik in het najaar na een koude nacht geen thee kon zetten vanwege te weinig druk en nadat de kaasfondue in de sneeuw in Noorwegen echt niet wilde smelten, toen moest er toch echt een benzinebrander komen. In een uitverkoop kon ik toen een Coleman brander kopen. Prima brander, met als enige nadeel dat er bij het opstarten regelmatig steekvlammen boven de brander uitkwamen. In de tent dus niet verantwoord te gebruiken. Daarom een paar jaar geleden vervangen door een Primus benzine brander. Geen steekvlammen meer, maar wel een enorme geluidproductie. De oude Coleman was een stuk stiller. Als volume en gewicht geen rol spelen gaat er vaak ook nog een klein branderkopje mee voor op een gasblikje. Om even snel (want zonder voorverwarmen) een kop thee of koffie te maken.
Wat moet er altijd mee?
Dat hangt sterk af van bestemming en activiteit. Maar kaart & kompas en een muts zijn altijd wel mee.
Tips voor beginnende avonturiers?
Gewoon gaan. Je hebt echt geen peperdure uitrusting nodig, voordat je op pad kunt. Als ik oude foto’s terug kijk, zie ik spijkerbroeken, Adidas broekjes, katoenen shirtjes en wollen truien. Niet lichtgewicht of sneldrogend maar het werkt wel. Kies een uitgezette lange-afstandwandeling of fietsroute. Gewoon gaan. Als het bevalt, kan je de uitrusting beetje bij beetje aanvullen en vervangen door betere spullen.
Wat is je absolute favoriete item?
Ik ben dol op kaarten. Niet alleen tijdens een tocht, maar ook vooraf (voorpret, ideeën opdoen en plannen) en achteraf (nagenieten). Het fascinerende is dat, hoe lang je ook kijkt, je altijd weer andere en nieuwe dingen ziet en al kijkend kan ik me het landschap al voorstellen.
Vraag van Hans aan zichzelf?
Waarheen gaat de volgende tocht en haal ik dit jaar het doel om elke maand een outdoor avontuur te beleven?
Ook al zijn vrije dagen en geld niet onbeperkt beschikbaar, toch is het fijn om altijd een voorraadlijst met grote en kleine avonturen beschikbaar te hebben.
Tot nu toe gaat het goed met de maandelijkse uitjes. Januari: lang weekend kamperen en wandelen vanuit Staatsbosbeheer camping Drie. Februari: Een weekend hardlopen met Gaanenbeleven van/naar het Nivon-natuurvriendenhuis in Havelte. Februari: langlauf huttentocht Noorwegen (Ryfylke heiene). Maart: cursus wildwater kanovaren met Frank van Zwol. April: weekje hardlopen Noorwegen (Oslomarka). Mei: lang weekend hardlopen Ardennen. ……