Interview met Adriaan Voeten

Adriaan over zijn uitrusting tijdens twee daagse avonturen.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Ik heb de nodige rugzakken gebruikt van vormloze nylon zakken, us-army rugzak, en verschillende trailrun rugzakken.
Ze hadden allemaal voordelen en ook nadelen. Als ik de optelsom maak moet een hardlooprugzak ten eerste gemakkelijk zitten.
Een rugzak draag je voornamelijk op de heupenband en dus moet die band goed zitten. Verder is het volume belangrijk … voor een meerdaagse tocht is 20 liter heel krap en 40 liter weer wat veel.
De rugzak die ik dit jaar gebruikt heb is de OMM 32liter: deze heeft handige zakjes die je tijdens het rennen kan gebruiken, een net voor regenkleding of je bammetjes. Verder zit er standaard een zitmatje in dat ook als rugpaneel dienst doet. Tijdens het rennen heb je geen last van de rugzak mits je deze goed om doet (eerst de buikband die moet zo’n 80% van het gewicht dragen en daarna de schouderbanden aantrekken) … teveel druk op je schouders (monnikskapspieren) resulteert in knopen en hoofdpijn.

[metaslider id=279]
Welke kleding gebruik je?
Dat is divers; ik heb sowieso altijd een strakke compressie-onderbroek aan die schuurplekken voorkomt. Verder gebruik ik laagjes … vaak een compressie-shirt met daar overheen een technisch trailrunshirt. Sokken moeten je liggen. Ik heb zowel warenhuis sokken/supermarkt maar ook kostbare lage compressie-sokken. Tijdens een meerdaagse tocht heb ik altijd een droog setje kampkleding bij me. Dit is een warme winterhardloopbroek en een shirt met lange mouwen. De onderlaag (base layer) kan je laten zitten, maar de hardloopbroek en het shirt kun je beter uitdoen en te luchten hangen … verder gebruik ik mijn regenkleding als windstopper als het wat kouder wordt … Een warme muts is echt onmisbaar buiten de zomerperiode deze doet ook dienst als slaapmuts.

En dan buiten slapen:
Ja, dat is het speciale van een meerdaagse tocht: je bent 24 uur in de natuur en slaapt dus ook buiten als het even kan. Sowieso wordt ’s nachts alles nat van de condens dus is het slim om een tarp te gebruiken zodat je wat beschutter ligt en er niet uit hoeft als het toch gaat regenen. Een goed ondermatje, grondzeiltje en een geschikte slaapzak zijn de sleutel tot een warm en behaaglijk plekje. Daar kun je beter niet op beknibbelen. Uiteraard zijn er grote prijsverschillen waarbij je voor heel veel geld heel veel minder slaapzak koopt qua gewicht. Ik weet dat mijn slaapzak nog jaren gebruikt gaat worden en overuren maakt, dus heb ik een ultra lichte, super isolerende donzen slaapzak en een ultra licht isolerende matje. Ik doe mijn matje en slaapzak in een bivakzak, leg mijn slaapzak voor het slapen gaan daar bovenop zodat deze goed beschermd blijft tegen weer wind en vuil en in geval van noodweer kun je in de bivakzak kruipen.

De keuken:
Na een mooie tocht is het heerlijk om na het maken van je kamp lekker te gaan koken, ik vind het fijn om op een vuurtje te koken dus neem ik een vuurbakje meer waar esbit-blokjes in kunnen en verder een berg dode takje als brandstof. Meestal spreken we af wie welke gang van de maaltijd maakt en dat leidt dan meestal tot erg “luxe” drie- of meer-gangen maaltijden

Wat moet er altijd mee:
Op de eerste plaats water: minimaal 1.5 liter. 2.5 liter is beter, verdeeld over verschillende drinksystemen. Ik gebruik een camelbak van 1.5 liter zodat je rennend kunt drinken (daar zit water met voeding in) en twee petflesjes van 500cc met water. Verder heeft iedere renner een eigen panieksetje bij zich met daar in altijd aluminiumdeken, pleisters, paracetamol, tekenpen, volle telefoon, ID kaart (achter het hoesje van je telefoon kan je een copietje van je rijbewijs doen en briefgeld, ook kan je een sport-ID kaartje gebruiken waar alle nuttige informatie op staat.

Tips voor beginnende avonturiers:
Maak contact met anderen: we vinden het prachtig om je op weg te helpen. Ga eerst samen op pad, ook al is je droom alleen rond zwerven. Het is handiger om de “schok” wat kleiner te maken … Wees gerust voorzichtig … eerst denken dan doen is het geheim van een leuke veilige tocht maar laat je ook weer niet te veel tegenhouden door burgelijke stemmetjes … vaak leidt het verlaten van de paden tot een prachtig avontuur.

Wat is je absolute favoriete item?
Dat zijn er veel maar als ik moet kiezen dan zou ik eerst mijn slaapzak meenemen niets is er zo fijn als lekker warm liggen na te genieten van een mooie dag terwijl de regen op je tarp tikt

Vraag van Adriaan aan zich zelf?
Wat is er achter de volgende heuvel ?