Bosgeheim, De blauwe koepel

Deze keer gaan we op zoek naar de blauwe koepel.
Vanaf het mooie station van Baarn vertrekken we richting de Wilhelminavijver. We wandelen via het restant van het Wilhelminapark met haar mooie bruggetjes.
Bij het kippenbruggetje steken we de drukke weg voorzichtig over naar de Wilhelminalaan. We lopen tegen de baarnsestuwwal naar de top.
Een leuk historisch weetje over de Wilhelminavijver is dat deze als lokkertje gebouwd is om meer rijke kooplui aan te trekken. Rond 1900 werd er zelfs even een wielerbaan (= fietsrondje) aangelegd om je kunsten te tonen op de eerste fietsen.
De vijver markeert ook het hoogste punt van de Baarnse-stuwwal terwijl het hoogste punt van de gemeente Baarn ergens anders ligt … dat volgt in een volgend geheim.[metaslider id=3737]

Vanaf nu lopen we lekker de heuvel af tot het landgoed Buitenzorg.  Deze bossen herbergen een pracht aan oude reliëven die nog uit de ijstijd stammen. Ook heeft het bos fantastische lanen. Deze zijn soms dubbel uitgevoerd om te laten zien hoe rijk de eigenaar was.
Ook vroeger werden de bomen geplant voor de houtoogst. Immers een park is leuk maar het moet wel betaald worden. Grofweg zijn er twee soorten bos aanplant. Het zogenaamde ‘hooghout’ dit zijn de lange oude bomen die de planter plaatste voor het nageslacht. En het lagere gerief of hakhout werd om de 5-15 jaar  geoogst om paaltjes  te maken en om de kachels te laten loeien .
In het park komen we een banaan-vormig meertje tegen. Op deze plek heeft het theehuisje de blauwe koepel gestaan. De blauwe koepel verkreeg zijn naam omdat het plafond van het theehuisje hemelsblauw was geschilderd. In het midden van het meertje is de plek van een bruggetje nog goed te zien. Let ook even op de mooie oude groepen beuken.
Huizen en prieëltjes  zijn maar voor tijdelijk. Wat vaak de plek van oude gebouwen verraadt is de beplanting en dan met name de rododendrons.
De route loopt terug langs het spoor en haar mooie nieuwe wandelbrug weer terug. Links onder de brug zien we het pomphuis voor de watervoorziening van Baarn. Momenteel wordt dit mooie monumentje in ere herstelt.

Meer verdieping:
https://www.historischekringbaerne.nl/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wilhelminapark_(Baarn)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Villa_Buitenzorg