OT Herfte ( 10km)

GAANenBeleven OT Herfte:

Wat is een Oriëntatie trail?
Bij deze mix tussen oriëntatie lopen en trail running moet je op de paden blijven. De objecten zijn makkelijker te vinden dan bij een Oriëntatie Loop. Je kan rennen of wandelen, samen of alleen. Het mooiste is nog dat je dit op ieder moment kan doen. Deze route loopt langs markante punten die je misschien nog niet eerder gezien hebt en zeker niet in deze volgorde.[metaslider id=2906]

Een korte “beschrijving” van de objecten :
( Startpunt 1; vanaf P Kubus )

A: Een stukje beukenhaag/ hakhout ( mogelijk de oudste wortels van de route ?) ( Start 1)
B: Ook hier treffen we veel hakhout oa diep in het bos vind je bomen op een veel dikker wortel gestel ( volg  gerust het smalle bospad langs de golfbaan )
C: Een mooi kijk plekje en een picknick bankje in zicht. (Hier kan je de route splitsen door direct naar punt: J te lopen)
D: Een mooi Idyllisch bruggetje
E: Een grote verzameling oude bomen onder andere oude eiken uit ca1800 en ook een mooie oude beuk die het begin van de oprijlaan van welleer siert.
F: Ik noem dit “het paadje van Nico” ( mijn buurjochie, hij heeft dit betonpaadje (mede) gemaakt
G: Een prachtige schuine boom
H: In dit prachtige verscholen particuliere open gestelde parkje staat een enorme oude reus van bijna 5 meter omvang. Volgens de omtrek delen twee methode zou deze rond ca1770 ontkiemt zijn.
( Startpunt 2: P Wijthmener plas )
J: Het loopbruggetje van de Wijthmenerplas
K: Hier kan je vaak reeën treffen. Met name in het voorjaar dagen de reeën je uit met een droog “honden” blaf  ( fiepen )
L: Ook hier vind je de restanten van een oude haag waarbij het wortel gestel veel ouder is dan de bomen die er op staan.

Het verschil tussen Hakhout en Hooghout:
Alle bossen in Nederland zijn aangeplant als productie hout. Dit is en was een belangrijke inkomstenbron. Zelfs de meest mooie landschapsparken hebben geen ander doel dan geld verdienen met productie hout. Uiteraard kan je er dan wel mooie prieeltjes en beelden in zetten om mee te pronken.
Hakhout zijn bomen die het verdragen om net boven de grond afgezaagd te worden zodat het grote en krachtige wortelgestel na zo’n 7-15 jaar een paar nieuwe bomen ontwikkeld heeft. Waar na ook die weer geoogst worden.
Hooghout werd geplant als toekomst investering en was bedoelt voor de volgende generatie.
Deze bomen worden zo rond de 50-75 oud, Op dit moment zie veel van deze bomen geoogst worden. Dit is een geplande cyclus met als doel “veel” geld te verdienen en verjongen.

En u aan de slag:
Ga naar deze site gaanenbeleven.nl/orientatie-trail hier vind je de KAARTJES die je kan printen of exporteren naar je GPS of telefoon.

Optie 1: voor beginners:
Gebruik je telefoon als GPS of als je die hebt of kan lenen download de route thuis in GPS.
Print de kaart uit als extra hulpmiddel : Papieren kaart OT Herfte

Voor het gebruik van afstandmeten:
Ga naar https://afstandmeten.nl/index.php?id=1831199 en bewaar deze route als je favorite.
Open je afstandmeten app > favorieten > oriëntatie
trail > toon route> locatie et voila

Optie 2: voor geoefende (hard) lopers: zet de route in je hardloop horloge en gebruik de lijntjes als hulpmiddel om alle  CP’s = punten te vinden.

Optie 3: professionals en Diehards only: print en gebruik alleen  de papieren kaart OT Herfte en kompas om de CP’s te vinden.

 Uiteraard horen we graag je bevinding !

Oude wijze beuk ca1770 “Boschwijk”

Adriaan@GAANenBeleven.nl