Interview met Taco en Annemarie

Annemarie van den Berg en Taco Spriensma wonen in het Franse Puy St.Vincent, werken bij catered chalet Alpelune en zijn in hun vrije tijd altijd actief aan het buitensporten: sneeuwschoenwandelen, ijs- of rotsklimmen, kamperen, toerskiën  en fotograferen…de prachtige beelden zeggen genoeg!

Taco is net terug van een beklimming naar de Kilimanjaro (hoogste berg van Afrika met 5.895 meter) in Tanzania, als begeleider voor Mountain Network.

Wie zijn Annemarie van den Berg en Taco Spriensma?
Twee onrustige actieve “zwervers” die alweer 8 jaar overal in de bergen wonen.[metaslider id=673]

Wat voor meerdaagse tochten hebben jullie zoal gemaakt en aan welke meerdaagse tochten bewaren jullie de mooiste herinneringen?

Meerdaagse kampeertochten, winterkampeertochten, klimtochten, bivaktochten en soms maken we ook gebruik van een hut. Lekker bij de open haard wel onbemand dan . Tjonge, er zijn zoveel mooie herinneringen of het nou de hot Springs zijn in Nieuw Zeeland, de Walibi’s van Austalië, het slapen bij de locals in Nepal of de steenbokken die naast je bivak staan te grazen in Queyras.

Al met al waren de meest indrukwekkende tochten toch wel de pre-wintertochten in Noorwegen en Zweden. Afzien met twee weken eten op je rug, 27 kg mee te slepen, ijzige temperaturen van min 30 graden, een huilende orkaanwind die niet ophoudt op ons tentje te beuken, alléén. Ja echt terug op jezelf geworpen zijn, dat kan daar nog. Minstens vier dagen lopen van de bewoonde wereld, geen hulp, geen bereik, je moet het echt zelf doen en de elementen zelf zien te trotseren. Even helemaal tot rust komen omdat er niks is wat je afleiding kan bezorgen. Heerlijk, maar ook heel eerlijk, want tijdens deze ‘expedities’ vragen we ons regelmatig af waarom we dit doen. Als we met 2 km per uur tegen een huilende storm in stumpen, of als de benzinebrander het begeeft bij min 20 bekruipt je het gevoel van ’was ik maar…..’ precies en thuis ben je dus mooi niet! Twee weken later zitten we dan weer in de trein op weg naar Trondheim, weg van de hoogvlakte en beleven we die spannende momenten vanuit een warme treincoupé. Ok, misschien niet volgend jaar, maar het jaar erna….

Welke (dag)rugzakken gebruiken jullie en wat is daar prettig aan?
Tijdens de grotere tochten gebruikt An een damestas van Bach. Super draagcomfort, stabiel en ook onder zware belasting. Daarnaast heeft An ook nog goed gekeken naar het lege gewicht van de tas. Nog geen twee kilo!

Taco gebruikt dan zijn trouwe Lowe Alpine. Maar liefst 70+ liters en daar is Lowe goed in. Hoe groter de tas hoe steviger hun rugframe. Tja, want een grote tas vraagt om een grote belasting dus veel, heel veel kilo’s! Nadeel is dat de tas ook meteen een stuk zwaarder wordt +/- 3kg.

Daarnaast hebben we nog een aantal technische rugzakken voor tijdens het klimmen. Meestal zijn dit Black Diamond rugzakken. Technisch en lichtgewicht.

Welke kleding dragen jullie tijdens de tochten?
Onze kleding is in de basis opgebouwd uit laagjes. Zodat we de boel goed kunnen reguleren. Vooral bij langere tochten komen ook zaken als Merino kleding aan de orde. Ons favoriete merk is dan wel Ortovox. Super technisch, goede pasvorm, betaalbaar en merino wol ruikt na twee weken ook nog lekker, toch?! Verder hebben we in Noorwegen en Zweden wel geleerd dat je zelfs bij de diepste temperaturen onder nul transpireert bij inspanning. Het is dus erg belangrijk om je lagen zo op elkaar aan te passen dat je altijd droge kleding houdt voor de echt koude momenten. Laagje aan als je stilstaat, laagje uit als je gaat lopen.

Verder is ook favoriet bij ons de jassen met Primaloft voering. Lekker warm en als grote voordeel behouden deze hun warmte ook als ze nat zijn. Wat bij dons zeker niet het geval is. Dus inspanning met de Primaloft, ontspannen in de donsjas.

Slapen jullie in de buitenlucht, in een tent of anders?
Wij doen aan alles….

Hoe koken jullie onderweg?
De keuze voor gas of benzine is land, locatie en tocht afhankelijk. Gas is lichter, maar mag mee in het vliegtuig en is niet overal verkrijgbaar. Onze benzinebrander gaat sowieso mee met wintertochten. Benzine vind je overal, is goedkoop en heeft een hele lage bevriezingsgraad.

We zijn samen erg vervend Adventure Food-eters. Voedzaam, lichtgewicht en heerlijk van smaak. Kunnen we zonder tobben twee weken op leven. Lekker soepje vooraf en een kopje cappuccino na. Voor het ontbijt maken we altijd onze ‘brinta bollen’. Van te voren klaargemaakte bolletjes brinta, melkpoeder en een zoetje. Licht voedzaam en erg lekker. Ok, bij de douane soms niet even handig 30 van die ontbijtbolletjes in je rugzak.

Wat moet er altijd mee?
Er moet altijd een ‘reward’ mee op tocht. Een beloning in de vorm van chocolade, toffi fee of een slokje amaretto in de koffie. Dat is hetgeen wat je dag weer maakt, waar je even van bijkomt en de volgende morgen alweer naar uitkijkt.

Ok eerlijk is eerlijk, An moet ook altijd mee, wel zo gezellig, want we hebben het er nog jaren samen over.

Hebben jullie tips voor beginnende avonturiers?
Travel light. Lichtgewicht is echt key issue. Ondanks dat je tas misschien meer dan 25 kg weegt, betekent nog niet dat je lichtgewicht gepakt gaat. Hou bij wat je echt niet gebruikt hebt en waar je echt zonder kan. Noteer je eetgedrag zodat je de volgende keer kan minderen.  Heb je op een bivak (runbivakrun) lekker geslapen? Dan was je matje te dik .

Voorbereiding is ook genieten. Twee keer plezier van te voren en tijdens door een goede voorbereiding.

Ga voor jouw avontuur. Maakt niet uit hoe of op welke manier. De natuur in en geniet intens!

Wat is jullie absolute favoriete item dat per se mee moet?
Primaloft jasjes!

Vraag van Annemarie/Taco aan zichzelf?
Komt er ooit een moment dat onze ‘to do list’ kleiner wordt?????