DOE EENS WAD !!

Soms komt het op je pad, een gave mix van milieu bewust bezig zijn, sportief uitje en een goede rede om weer een micro adventure te doen.

Nienke en haar gave Waddenzee opruim actie was ik al een paar keer tegen gekomen. Ze is net als Boyan een water opruimer. Dus toen Tienke vertelde dat ze zeilen zo gaaf vond en nog eens zou willen doen was de verbinding al snel gemaakt. We gingen mee met de RAAF … een stoer zeilschip dat we vervolgens ook nog eens zelf mochten bedienen. We hezen de zeilen en zochten onze route tussen de tonnen door. De heen vaart hadden we wat miezer dus zochten we grijze spitsen en stompe tonnen.

stuurvrouw Tienke

Schipper Nienke vertelde onderweg haar verhaal over hoe ze gestart was maar ook over de soms wat moeizame weg die je moet bewandelen als pionier die niet weg wil kijken. Zo liep ze eens te leuren met een afval water tank die niemand aan wou nemen als vuilnis. Maar ook projecten met de bevoegde instanties gingen niet altijd gemakkelijk ….
Voor mij dus een feest der herkenning, en eigenlijk ook wel leuk om te merken dat iedereen er mee te maken krijgt. Als je buiten de paden treed moet je zelf het pad maken en dat gaat niet altijd zonder slag of stoot.
Dat haar werk vruchten af begint te werpen merkte we tijdens het vuilnis jutten … hier en daar waren er voetstappen zichtbaar in het zand. Niet netjes bij elkaar maar ruim naast elkaar zoals alleen vuilnis jutters doen. We vonden niet super veel vuilnis.

Onze oogst net veel maar wel divers

Nienke vertelde dat ze merkte dat het regelmatig opruimen echt een groot verschil maakt. In gedachten verzon ik dat zakken en ander vuilnis misschien al jaren tussen eb en vloed gevangen waren op het wad tot ze eindelijk terug gegeven werden door de zee.

genieten in het zonnetje

Op de terug reis hadden we de wind in de zeilen en we raceten ook nog eens met de stroom mee. We zoefde over het water en werden nog eens ruim in het zonnetje gezet zoals opruimhelden betaamd …

Zelf ook eens WAD doen is zeer de moeite waard, het is leuk leerzaam en maakt je blij.
https://doeeenswad.nl/over-ons/