De uilen van het zuidereind deel 2

Vorig jaar zomer was er beweging rond de IVN uilenkast, tal van natuur fotografen deelde mooie foto’s van een steen uiltje op en rond de kast die we bij de Zeldert ( Baarn) hebben op gehangen. Na talloze vruchteloze pogingen was het nu eindelijk raak.
Pa en Ma zaten lekker knus samen in het mooie hok en hopelijk leid het tot jongen.
Het blijft nog even spannend maar de eerste gunstige tekenen zijn er …

Door de ringen weten we nu dat een van de uilen uit soest (26-5-2021) komt en de andere uit hoogland (3-6-2021) . En nu dus gaan samen wonen in Baarn.

Ondertussen heeft dit stelletje 4 jongen gekregen, Ze waren prima aan gewicht.
Zo weegt een jonge steenuil van 2 weken oud ca 100 gram en dat terwijl een volwassen exemplaar maar 60 gram meer weegt ( 160 gram ).
Na 4 weken vliegen ze uit om nooit meer terug te komen naar het nest.
Heel soms gaan Pa en Ma steenuil dan een tweede leg maken … dus wie weet hebben we over een paar maand weer een leuke update.

Het verschil tussen man en vrouw is nu super duidelijk te zien, de vrouw broed de eierenuit en heeft daar voor een broed plek , dat is een rode blote buik om goed de lichaamswarmte door te geven aan de eieren. Na de broed wordt de plek snel geler en bedekt met veertjes.

In ons geval komt het vrouwtje uit hoogland en was zelf ook 1 van 4 jongen.

Update 26-6-2023:
We hebben de nestkast nogmaals gecontroleerd en vervangen voor een beter nest.
Er waren op dat moment 2 uilen aanwezig die nog bij gevoerd worden door moeders.
Ze zijn prefect aan gewicht ( ca 170g) en bijna volgroeid, ze zouden al zelfstandig kunnen overleven dus eerdaags jagen de ouders ze de deur uit en vinden we ze hopelijk weer terug als broedpaar ?