Interview met Petra de Bruin

Wie is Petra de Bruin. In de afgelopen 45 jaar heb ik mooie avonturen mogen beleven. Als 20-jarige ging plotseling het buitensportlicht branden. De Academie Lichamelijke Opvoeding bood een nieuwe module aan: survival instructeur. Omdat ik niks anders te doen had, ging ik naar de voorlichtingsbijeenkomst en zo werd ik opeens fanatiek buitensporter. De volgende twintig jaar was ik bijna wekelijks in de Ardennen te vinden. Groepen begeleiden op survival. En als ik vrij was, en niet hoefde te ballen, ging ik klimmen of mountainbiken. Rondje Bali op de fiets, klimmen in de V​ogezen, wandelen over een Waddeneiland. De laatste jaren is er toerskien en langlaufen bij gekomen. Toerlanglaufen in het Noorse Finse, in de sporen tijdens de Vasaloppet (DE monstertocht voor langlaufers). Echter niets wint het van een schaatstocht ergens in Nederland!

[metaslider id=1482]

Ik was veel buiten en eigenlijk is het wonderlijk dat ik tot vorig jaar ook al die jaren  gehandbald heb; een indoorsport nota bene! De ‘gaan en beleven-gedachte’ blijft daar aardig steken: sporthal in, sporthal uit, auto in, auto uit. Eten, slapen, trainen, wedstrijd. Enzovoorts, 33 jaar lang.

Mijn favoriete kleding is van Mammut, Under Armour en Kari Traa. Als ambassadeur van Altijdsporten.nl​ ben ik van de laatste twee helemaal fan geworden. Functioneel, snel drogend en heel licht en compact. Ik moet echt moeite doen om eens iets anders uit mijn klerenkast te pakken!

De dagrugzak die vaak meegaat, is van ​(durf het haast niet te zeggen) gewoon Active Leisure. ​Geen stoer merk weet ik, maar hij functioneert: mijn rug blijft vrij, ik kan hem goed strak op mijn rug binden;  hij heeft extra vakjes, een​ elastiek ​om een jas op te binden, en een zijvak voor de bananenschil..Als ik ​meerdere dagen ​op pad ga, ​slaap ik graag ​in een tentje. Klein genoeg voor op de rug of in de fietstas. Zonder tent moet ik nog wat oefenen: ik heb nog geen middel om de naaktslakken uit mijn slaapzak te weren…

Als keuken heb ik een compact butaan/propaan brandertje en mini-pannensetje, een Zweedse mok, spork, zak​mes en thermosfles, een sponsje en wat afwasmiddel. Hier kan ik nog zeven dingen van thuis laten als het echt licht moet zijn.

Mijn Opinel en ik zijn wel onafscheidelijk op tripjes. Fijn licht mes dat me nooit in de steek laat. Waar ik ook ​altijd super blij mee ben, is mijn donsjas. Zo ​zalig om daarin weg te kunnen duiken!

Op de vraag wat mijn tip zou zijn aan beginnende avonturiers zou ik antwoorden dat je al direct bij huis kunt beginnen. Zo verrassend wat de natuur je dicht bij huis al kan brengen: de mooie uitzichten, onverwachte paadjes, de mooie luchten en heerlijke (najaars) geuren!

Als ik mezelf een vraag zou stellen, zou dat zijn welke elementen van het buitenleven me echt blij maken. Als ik daaraan denk, merk ik dat het dan draait om buiten bewegen, eenvoudig en op eigen kracht; de natuur en rust maken het compleet. Helemaal mooi als ik dit af en toe ook met gelijkgestemden kan doen.