Interview met Saar Langelaan

GAANenBeleven.nl interviewt Saar Langelaan aan de vooravond van haar vertrek naar Noorwegen waar ze twee toerlangflauftrektochten voor Vasa Sport begeleidt.[metaslider id=707]

Wie is Saar Langelaan en welke sporten beoefen je graag?
Ik ben een actief buitensporter die naast mijn werk als zelfstandig ondernemer (zie www.thabor-training.nl) het liefst de bergen intrekt. Ik houd van de bergen. Liefst met sneeuw op de toppen. Trektochten maken is een deel van hoe ik leef en wie ik ben; het liefst maak ik kampeertrektochten in ruige, ongerepte gebieden. Op berg- of sneeuwschoenen én op langlaufski’s; zowel in zomer als in winter. Bergen bieden me uitzicht en rust en vragen me tegelijkertijd kracht en inspanning te leveren.

Waar ben je op dit moment mee bezig?
In 2009 begon ik, na een gedegen opleiding, als reisbegeleider bij Springreizen van het Nivon, een kleine reisorganisatie die avontuurlijke wandeltochten voor mensen tussen de 25 en de 40 jaar organiseert. Van 2010 tot begin 2014 heb ik er met veel plezier in het bestuur de rol van Opleidings-/Reisbegeleiders-coördinator vervuld. Eind juni mag ik voor de 3e keer de opleidingsweek verzorgen met twee collega-reisbegeleiders!
Sinds begin 2015 ben ik tevens reisleider bij Vasa Sport (kijk op hun website voor het verhaal daarachter). Ik focus me daar op het Backcountrylanglaufen, ook wel toerlanglaufen genoemd. Daar ben ik nu heel druk mee: de maand maart ben ik in het hoge Noorden om twee trektochten op langlaufski’s te begeleiden. Dat vraagt een gedegen voorbereiding!

Wat voor meerdaagse tochten heb je zoal gemaakt en aan welke bewaar je de mooiste herinneringen?
Een hele bijzondere tocht maakte ik afgelopen zomer samen met mijn vriend Jeroen. We liepen het Nordkalotleden, een lange afstandswandelpad in Lapland. Tien weken hebben we mogen genieten van dit prachtige Noordelijke gebied (en elkaar!). Ons filmverslag zie je hier:

Tocht met mooie herinneringen? Ik denk meteen aan Sarek (2012) waar Jeroen en ik een schitterende tocht hebben gelopen, gedeeltelijk door het hoofddal, maar ook door de ruige zijdalen. En de Lyngen alpen (2011), ons eerste echte “ongemarkeerd en ongebaand” avontuur met zijn tweeën. En dan de wintertochten! Daar word ik warm van 😉 Winterkamperen in Jotunheimen (2010), toerlanglauftochten door Rondane/ Dovrefjell (2011), Vindelfjallen (2012) en rondom Kungsleden (2014). Van die laatste kan je hier het filmverslag zien:

Ook heb ik hele goede herinneringen aan twee tochten in Parco Naturale Orsiera Rocciavré. Daar vindt de opleidingsweek van Spring plaats, je kan er geweldig wild kamperen en met reisbegeleiders-in-opleiding op pad zijn, maakt zo’n tocht heel bijzonder.
En daarnaast heb ik ook aan allerlei korte avonturen/ tochten hele mooie herinneringen. De mensen met wie ik dit doe maken het speciaal, afgelopen jaren heb ik met zoveel leuke mensen tochten gemaakt, dat vind ik bijzonder!
Welke rugzak gebruik je en wat is daar prettig aan?
Dat is afhankelijk van de tocht die ik ga doen. Voor (langere) kampeertrektochten ben ik gehecht aan mijn Arcteryx Bora 62L. Stevig en robuust kan ik daar het ruige terrein mee door. Voor een dagtochtje vind ik de Osprey Talon 33L heel fijn. Die zit soepel en weegt bijna niks. En dan de nieuwste aanwinst: een klein MTB/ langlauf-rugtasje waar ik precies genoeg in kwijt kan voor een paar uur buiten actief zijn.

Welke kleding draag je tijdens de tochten?
Merinowol in alle diktes en mouwlengtes, windstopper, bij regen mijn super Arcteryx hardshell. En een lekkere robuuste broek van Haglofs. Altijd sokken van Bridgedale. Een nieuw experiment is de primaloft rok (Bergans) en door Tatteljee gemaakte donssloffen (voor in de hutten in Lapland). Over een paar weken kan ik je daar alles over vertellen!

Slaap je in de buitenlucht, in een tent of anders?
Zoals het uitkomt. Tent, bivak, iglo, onbemande hut … als het maar rustig is en met uitzicht. Wakker worden met een kop koffie en mijmeren over de vlakte die voor me ligt. Dan begint de dag goed.

Hoe kook je onderweg/hoe ziet je keuken eruit? Wat is je favoriete recept?
Pfff … koken. Dat is niet echt mijn ding. Ik maak graag gebruik van de Globetrotter maaltijden ☺. Op een licht gasbrandertje klaarmaken. Of in de winter op de MSR whisperlite. Mijn favoriete recept: de lamalinzen, als was het alleen maar om de naam. Komende reis ga ik de boerenkool proberen, lijkt me ook heerlijk.

Wat moet er altijd mee?
Beter is: wie moet er mee! Jeroen natuurlijk. Samen op pad zijn maakt me heel gelukkig. Ik ervaar iedere reis weer hoe dicht we dan samen zijn en hoe ‘ongewoon gewoon’ dat is.

Wat er altijd mee moet zijn een tampon en een firesteel. Waar mogelijk maak ik mijn vuurtje op die manier aan. Ook onontbeerlijk zijn mijn kaart en kompas. De GPS houd ik het liefst zo veel mogelijk in de tas (of in die van Jeroen, nog beter).

Heb je tips voor beginnende avonturiers?
Begin dichtbij huis en ervaar wat je daar al allemaal aan avontuur kan beleven. Start eens met lopen bij zonsondergang … kies een andere dag dan het weekend … ga mee met iemand die je wat kan uitleggen. Boek een reis bij Spring, bij Vasa, of natuurlijk een 24 uur avontuur GAAN-ervaring!

Wat is je absolute favoriete item dat per se mee moet?
Komende weken de primaloft rok. En de pulka. Maar met stip op 1: KOFFIE!

Vraag van Saar aan zichzelf?
1: Als ik zo’n lijst met avonturen uit mijn mouw schud die ik afgelopen jaren heb beleefd, waarom heb ik dan nog steeds het gevoel teveel aan het werk te zijn? En achter de computer te zitten?
2: Zomer 2015: Noorwegen of toch een stukje verder op de GTA in Noord-Italië?

Meer beelden zien: Jeroen zet altijd een schitterende fotoselectie online.
https://picasaweb.google.com/114871783517661562106