Interview met Thomas Dunkerbeck

Wie is Thomas Dunkerbeck en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?
Ik ben een getrouwde vader van begin veertig met twee dochters van 14 en 10, die woont in een nieuwbouwwijk in Nijmegen. Vul ik ongeveer 32 uur van de week met het helpen van mensen met problemen aan het bewegingsapparaat als fysiotherapeut. Zeg maar gerust een burgermannetje dus.

Daarnaast heb ik vanaf ongeveer mijn zevende een grote fascinatie voor elke sport die heel lang duurt. Een documentaire ergens halverwege de jaren tachtig over Ron Theunissen en de Spartatlon zijn hier voor een groot gedeelte schuldig aan. Via wegatletiek, een wegens waterangst gedoemd te mislukken start met triatlon en mountainbiken ben ik in 2009 vrij spontaan begonnen met langlopen.

De afgelopen jaren vul ik met een 4 tot 6tal ruige lange races in de bergen als de Els 2900 en de PTL/UTMB afgewisseld met een paar Grande Randonees of vergelijkbare lange afstands wandeltochten als de GR 54 in de Ecrins, de Eifelsteig of de Bob Graham Round in de UK. Deze races en tochten zijn de ruggegraat van mijn seizoenen. Daarnaast probeer ik meerdere keren per maand een ochtend, nacht of dag in bijvoorbeeld de Eifel te trainen. Al deze races, tochten en trainingen kenmerken zich door lastig terrein, veel hoogtemeters en weinig mogelijkheden tot hardlopen.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
De Journey Fastpack van Nathan is een 25 liter pack waar ik lange tochten met veel plezier mee loop. Tijdens races gebruik ik afhankelijk van wat er mee moet de VaporKrar 4 of 12 liter, ook van Nathan. Het draagcomfort vanal deze packs is onovertroffen.
Welke kleding gebruik je?

De basics komen van mijn sponsor Buff. Voor extreme omstandigheden of tochten in bagger weer vetrouw ik graag op beproefde concepten of kleding van goretex of The Northface
En dan buiten slapen?

Buiten slapen gaat in mijn geval altijd over hazen slaapjes of een korte nachtrust van een maximaal 2 uur. Bij een hazenslaapje ga ik gewoon liggen waar ik loop. trek hooguit een jas aan. Na 20 minuten krijg je het koud en kun je weer verder.

Voor een iets langere slaap kruip ik in een goedkope bivakzak van de decathlon waar ik een Sea to Summit matje in leg. Mijn donsjack en langebroek houden me in de meeste gevallen warm genoeg. In de winter gaat er vaak nog een lichte slaapzak mee.
De keuken?

De keuken bestaat tot nu toe uit niets meer dan een esbit brander die ik heel soms gebruik om een kop koffie te zetten. de rest van het eten is koud en ready to eat.
Wat moet er altijd mee?

Mijn overtuiging is dat het gaat om het lichaam en niet wat je er aan hangt, maar een goed paar schoenen is altijd wel handig: De trailrunschoenen van Altra zijn al een paar jaar mijn eerste keus.

Tips voor beginnende avonturiers?
Ik vind 1 van de leukste en makkelijkst uitvoerbare “avonturen” ’s avonds naar een mooi gebied in Ardennen of Eifel rijden, een paar uur lopen in het donker, een paar uur slapen in een schuilhutje en weer een paar uur lopen. De volgende dag ben je begin van de middag weer thuis. Begin klein.

Wat is je absolute favorite item?
Een goede landkaart

Vraag van Thomas aan zichzelf?
Waar ligt de grens? Ik begin graag aan dingen waarvan ik niet weet of ik het wel kan. Vaak volgt een positieve bevestiging. Op het gebied van vermoeidheid, afstand, duur, tegenslag te boven komen: ik ben benieuwd waar de grens, mijn grens ligt.