Interview met Ernst Jan Vermeulen

Wie is Ernst Jan en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?
Professioneel ben ik een kantoormannetje. Zo één als uit ‘Debiteuren, crediteuren’ want ik ben EJ Binntal 2werkzaam als Senior Specialist Accounts Payable bij TNT. In mijn vrije tijd zou ik mezelf willen omschrijven als een duursporter. Ik heb altijd veel gefietst, geschaatst, gelopen en lange tochten door de bergen gemaakt.  Ik vind het fantastisch om langdurig buiten te zijn en daarbij een behoorlijke lichamelijke inspanning te leveren.

Renske heb ik 13 jaar geleden leren kennen. Ik heb haar die zomer meteen meegenomen op een trektocht door de bergen in Graubünden (Zwitserland). De eerste nacht was meteen een behoorlijke vuurdoop. We hadden ons tentje opgezet midden in een sneeuwveld. Het was extreem koud die nacht en we hebben ons heerlijk aan elkaar opgewarmd. Daarna volgden er nog vele tochten door de Franse en Zwitserse Alpen en Pyreneeën.

Renske bergtochtIn 2009 hebben we het ultralopen ontdekt en sinds 2011 lopen we ’s zomers altijd een lange ultratrail door de bergen. Dit resulteerde afgelopen jaar in de PTL (La Petite Trotte à Léon). Helaas moest ik vanwege rugproblemen en de veiligheid die hierdoor in het geding kwam na 200km zelf de handdoek in de ring werpen. Maar ik vond het fantastisch dat Renske samen met Michiel Panhuys deze monstertocht van 300km heeft weten te volbrengen.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
De Salomon S-Lab 12L zit als een huis. Hoewel ik de laatste tijd wel eens wat schuurplekken krijg op mijn rug. Voor de langere tochten heb ik een OMM Classic Marathon 32L. Deze zit nog beter dan de Salomon en levert bovendien geen schuurplekken op.

Welke kleding gebruik je?
Met kleding heb ik niet zo veel. Ik koop net wat ik tegen kom. Wel belangrijk vind ik goede regenkleding, hoog in de bergen kan het van levensbelang zijn om droog te blijven. Het OMM Kamleika Racejacket heeft mij tot nu toe niet in de steek gelaten.

En dan buiten slapen?
Bij de trektochten door de bergen gaat de tent (een Hilleberg Nalo GT2) altijd mee en slapen we Wildkamperenop de meest fantastische afgelegen plekken. Dit is genieten met een grote G.
Tijdens ultratrails wordt het slapen tot een minimum beperkt maar als het nodig is dan wel het liefst ergens binnen.

De keuken?
Tijdens trektochten gaat er altijd pasta met Gorgonzola mee en zoveel mogelijk rode wijn.
Bij  ultratrails zorg ik altijd dat ik een aantal wraps met zalm en roomkaas bij me heb. En omdat ik op den duur moeite krijg met het naar binnen werken van eten, knijpfruit voor onderweg en appelmoes in de dropbag. Glijdt zo lekker weg.

Wat moet er altijd mee?
Renske PTL 2
Renske, geld, credit card en een survival blanket.

Tips voor beginnende avonturiers?
Wees niet te voorzichtig en stort je er in. Blijf wel altijd goed nadenken wat je doet en wat de consequenties van je handelingen kunnen zijn.

Wat is je absolute favoriete item?
Een opblaasbaar kussentje met een lekkere zachte fleece eromheen. Lucht erin, hoofd erop en slapen maar.

Vraag van Ernst Jan aan zichzelf?
Hoe lang ga ik die gekkigheid van die extreem lange ultratrails nog kunnen en willen doen?[metaslider id=2064]