TRAILRUN2DAAGSE Maart 2015

De roep van een raaf, het gehamer van een specht en geloei van heidekoeien vergezelden de veertien deelnemers aan de trailrun2daagse van GAANenBeleven op zaterdag 21 maart door het bos, over de hei en het stuifzand.

 Niet gehinderd door de fikse regenbuien renden we enthousiast onder de fantastische leiding van onze voorman Jan door het Lunterse Buurtbos, ploegden we door het Wekeromse Zand, namen de hoogteverschillen op de zandwallen soms hijgend, renden even later langs menshoge rododendrons, om onder imposante beuken op de Edese hei te arriveren om tot slot na 25 km aan de andere kant op de Ginkelse hei te eindigen. Samen. Speciaal getraind hadden ze. Onderweg werd de groep tijdens rustpauzes van korte natuurinfo voorzien door Jolanda. Beleven daar ging het om. Adriaan hield de achterhoede in de gaten.[metaslider id=784]

In het Nivon-natuurvriendenhuis de Bosbeek aan de andere kant van de Ginkelse hei konden de 5-7 kilo zware rugzakken af. Voor veel trailers was het de eerste ervaring met het rennen met bepakking (en met stokken). We deden de kunsten van de kookploeg eer aan met de vraag of er nog meer was. Volgers op facebook werden zo zeer aangestoken door de prachtige foto’s en filmpjes die ’s avonds al enthousiast gepost werden, dat ze zich spontaan opgaven voor de volgende editie van de trailrun2daagse. Na het ontbijt werd de bagage weer op de rug gehesen en stapte de groep het zonnetje in.

Op de tweede dag geen hei en zand meer, maar water: via smalle plankjes over de Paradijsbeek achter natuurvriendenhuis de Bosbeek zetten de lopers koers naar de sprengen bij Wolfheze. Gestopt werd er bij het ecoduct over de A50 – een van de weinige ecoducten waar niet alleen dieren, maar ook mensen overheen mogen. Voor de ringslangen en salamanders waren we te vroeg: zij waren nog in diepe winterslaap.

Oeps, drie mensen kwijt: na een plaspauze het contact met de groep heel even verloren; gelukkig bleken ze niet gegrepen door een wild dier op weg naar een andere foerageerplek aan de overzijde van het ecoduct. Herenigd stak het gekleurde lint bruggetjes over en liep een eind langs de gegraven sprengen naar de 450 jaar oude Wodanseiken. In het huis, onderweg en eigenlijk tot aan de laatste stop bij station Wolfheze werden volop trailruntips uitgewisseld.

Nieuwsgierig geworden of nog enthousiaster? Vrijdag 5 en zaterdag 6 juni is er weer een trailrun2daagse: nieuwe route, nieuw vertrekpunt, zelfde gedreven organisatoren die zich nu al zitten te verkneuteren op de eerste voorverkenningen: kijk op  GAANenBeleven.nl om je op te geven…. wees er snel bij want de inschrijvingen gaan weer hard.