Oriënteren kun je leren

Snel even de GAANenBeleven kantine opgezet onder het wakend oog van onze bosuilen. Al snel kwamen de eerste deelnemers er al aan gewandeld. Stiekem was dit dus al de eerste oefening … vindt de Paalcamping vanaf de parkeerplaats. Het is niet ver maar je moet je wel even oriënteren en voorbereiden.
Er volgden een aantal basis oefeningen die inzicht gaven in afstanden, veranderende pasfrequentie bij verschillende type ondergrond. Wat zijn je aanknopingspunten behalve kaart en kompas. De zon bleek een handig hulpmiddel en ook de oren deden volop mee … je duimen bleek onmisbaar voor kaartcontact. Jan verzon een nieuwe term voor deze bonte mix van hulpmiddelen  “Kwalitatief Oriënteren”.  De oefeningen werden enthousiast uitgevoerd, met name de toevoeging “maak het je zelf moeilijk” resulteerde erin dat alle deelnemers een andere richting op vlogen opzoek naar een afgebroken grenspaal. Gelukkig kwamen ze allemaal via andere paden op de juist plek uit en leverde mij een trots gevoel op “Yesss ze hebben het gesnapt!”

Tijd voor het echte werk DE GAANenBeleven Oriëntatie Trail “Bosbad” op kaart en kompas uitvoeren.  De punten (CP’s) werden rap gevonden en de paden werden uitdagender. Zei de ene groep links dan ging de andere juist weer rechtsaf. Stond er een heel klein paadje niet op de kaart dan werd die juist gekozen. Om even later weer je exacte locatie te bepalen. Kortom de basis oriëntatie skills zaten er goed in.
Voor we het wisten was het weer tijd om huiswaarts te gaan. Ook het huiswerk werd enthousiast ontvangen “Leg thuis aan iemand uit wat je geleerd hebt” hierdoor ga je het nog veel beter begrijpen en levert nog meer enthousiaste Oriëntatie trial liefhebbers op!

Zomaar wat kreten onderweg:
Wat heb ik weer enorm veel geleerd
Dit ga ik met de kids doen
We slepen de mannen mee
Oppassen een hoogtelijn 😉

Blogs en FB quotes:
Orenteren kan je leren blog The Duchtnomad (Jan)
Leren kaartlezen onder leiding van Adriaan Voeten van #gaanenbeleven! Veel geleerd vandaag, en super mooi weer!!!

Lijkt je dit ook leuk of wil je ook een keer mee met onze uitjes? Like dan onze FB pagina, zodoende ben je sneller op de hoogte van onze leuke uitjes.

Uiteraard kan je zelf ook oppad GAAN! ik maak regelmatig nieuwe OT’s die je kan vinden op:  http://gaanenbeleven.nl onder het kopje orientatie-trail.