Interview met Stella Petric

Wie is Stella Petric en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?
Ik barst van de energie, ik hou heel veel van mensen  en ik leef het leven met volle teugen:). Mijn droom nu leven en niet later als ik met pensioen ben, heeft mijn voorkeur en dat doe ik ook. Vele kennen me als trailloopster met staartjes en bloemetjes in mijn haren. Het liefst loop ik technische trails tussen 50km en 120km zoals Ultra Trail di Corsica, soms maak ik een uitzondering voor een leuke 35km of 144km zoals Echappee Belle. Mijn meest geliefde afstand is 100-120km aan een stuk in hoogalpien terrein ergens in de wereld. Trailetappes zijn niet voor mij weggelegd en ook ultra’s in de hitte niet. Behalve mijn grote passie trailrunning, onderneem ik ook een klimexpeditie af en toe, maak ik waanzinnig mooie en bijzondere meerdaagse trektochten overal in de wereld met mijn Paul, reis ik graag en ben ook betrokken bij ons bedrijf www.nunatak.nl. Met zo’n bedrijf is het niet moeilijk om de meest gekke en avontuurlijke vakanties te bedenken. Tijdens onze reizen heb ik van Paul enorm veel geleerd. Patagonië, Nieuw Zeeland, Chili, Corsica, IJsland, Pakistan en de Himalaya zijn landen/eilanden waar ik altijd naartoe terug zal gaan.  Leegte en ruimte in de ongerepte natuur trekken me enorm en hier verblijf ik graag. Voor korte en lange avonturen zie de foto’s.[metaslider id=1003]

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Als ik ga wandelen, ben ik dagen onderweg en dan selfsupporting; hiervoor zijn grote rugzakken vereist. Ik gebruik de laatste jaren de Black Diamond Mission 75l. Dit is een lichte rugzak met weinig frutsels aan de buitenkant, dit vind ik fijn. Ik heb niks met veel compartementen, ritsen en zakken, wat mij betreft het liefst 1 ruimte en deze heeft dat. Vaak moet je bij grote rugzakken kiezen tussen comfort en lichtgewicht. In dit geval kies ik altijd voor het gewicht.

Voor eendaagse trailwedstrijden en trainingen gebruik ik de UltrAspire Surge en voor ultra’s met verplicht materiaal de UltrAspire Omega en hier ben ik super tevreden mee. Deze rugzakken zijn licht, hebben vakken aan de voorkant zodat je hardlopend je eten kunt pakken, zijn kort aan de achterkanten en zitten als gegoten. In de Surge zit genoeg ruimte voor een 2l waterzak, een dunne jas, armstukken, een muts, handschoenen, telefoon, portemonnee, sporttape, teekverwijderaar etc. en in de Omega voor al het verlichte materiaal + eten.

Welke kleding gebruik je?
Alles wat als tweede huid zit en voelt (bij regenkleding voor zware trektochten is dit niet mogelijk). In mijn beweging wil ik niet belemmerd worden door de kleding. Deze moet comfortabel, soepel en praktisch zijn. Tijdens trailrunning loop ik graag in bepaalde shirtjes van Falke, Craft en het Beartrail shirtje omdat ik het snel warm heb en deze zijn heerlijk luchtig. Mijn 3/4 trailbroek is altijd van Nike, puur omdat deze broek 2 diepe zakken aan de zijkanten heeft en ik stop hier graag eten, afval en handschoenen in. Regenjassen voor klimmen en trektochen het liefst van Arcteryx en North Face Summit series. Er zitten altijd 3 lagen in mijn trekkingrugzak.

En dan buiten slapen?
Uiteraard heeft in de tent slapen mijn voorkeur en dit gebeurt ook vaak. Onze tenten hebben op magnifieke plekken tijdens onze vakanties gestaan, dagen lang geen enkel mens tegenkomen, de meest fantastische zonsondergangen en landschappen tijdens het avondeten voor de tent bewonderen. De dag zien uitdoven, de natuur die tot rust komt en het licht in je tent aandoen en in je warme slaapzak een boek lezen is voor mij het geluk. Er wordt afhankelijk of ik alleen of we met zijn tweeën weggaan in 3 verschillende tenten geslapen: de MSR Hubba Hubba 1 en 2 persoons en de 2 persoons Conquest van Lowland.  Alle deze tenten zijn licht en worden in de rugzak gedragen. Voor klimexpedities worden andere tenten gebruikt.

De keuken?
Snow Peak (titanium) koffiekopjes en bestek, Opinel mes, MSR Reactor Stove en trog.

Wat moet er altijd mee?
Ik, -glimlach-, het liefst Paul en de rest hangt af van de gewenste bestemming.

Tips voor beginnende avonturiers?
Onderschat jezelf liever dan dat je jezelf overschat. Als je jezelf onderschat kan je alle materialen en ervaringen op je eigen manier testen en opdoen. Als je jezelf overschat kan je naar bizarre plekken en in gevaren terecht komen wat het leven weer spannend maakt. De keus is aan jou hahaha.

Wat is je absolute favoriete item?
Ik ben gek op arm- en beenstukken tijdens allerlei activiteiten omdat ze super praktisch en licht zijn en ze hebben weinig opbergruimte nodig. En ook op de meeste lippenbalsems. Heerlijk.

Vraag van Stella aan zichzelf?
Ik heb geen vragen aan mezelf. Zolang ik gezond ben is me duidelijk wat ik wil en hoe ik het kan bereiken en daar ga ik voor:). Mijn levensmotto is alleen bij levensgevaar stoppen; in alle andere gevallen afmaken.