Interview met Tonny Verhoef

Wie is Tonny Verhoef en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?

Als tiener trok ik er meestal met vrienden op uit met de fiets of met een zeilboot. Tijdens mijn studie waren er vele weekenden met Adriaan en Arjan met rugzak en slaapzak in de Belgische (en Duitse) Ardennen. Na een aantal duikreizen heb ik in de afgelopen jaren met Brenda een reis door Australië en een door Maleisië gemaakt (waar ik natuurlijk ook weer heb gedoken). De afgelopen jaren waren het vooral vakanties naar Zweden waar ik dan ook de kano, mtb en hardloopschoenen mee naar toe neem. De kano is een model zeekayak waardoor meenemen van spullen wel planning en overweging vraagt.

Maar een van de definities van avontuur is “een onderneming waarvan de uitkomst niet bij voorbaat vaststaat.” Met die definitie zijn bovenstaande slechts tripjes en is er maar 1 avontuur geweest. In 2010 kreeg ik uit het niets tijdens het hardlopen een hersenbloeding en ondanks het wegblijven van uitval is deze gelukkig snel als zodanig herkend. Zonder zichtbare schade moet je het herstel helemaal zelf uitzoeken, maar in 4 jaar tijd heb ik het weten te brengen tot het uitlopen van de 10 EM. (Wat volgens mij makkelijker was dan de 1e halve meter heen en terug die ik vanuit het ziekenhuisbed kon maken)[metaslider id=1334]

Hoewel ik altijd gesport heb, is sporten sindsdien nog veel belangrijker geworden. Ook lekkerder omdat ik ook weet hoe het is, om het niet te kunnen. Dus als ik eens voor mijn werk in een hotel verblijf, hang ik niet aan de bar, maar trek ik mijn hardloopschoenen aan, die altijd mee gaan. Het leukste daarvan is niet alleen de andere omgeving maar ook dat je wel een route bedenkt, maar die bijna altijd anders loopt dan voorzien. De afstand is dus ook altijd anders dan gedacht. Het kan zo maar een aantal kilometers meer zijn (gek he? eigenlijk nooit minder)

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Ik heb een Vaude Gallery 30+5. Daarin zit een vak waarin de waterzak past met doorvoer voor de drinkslang. De rugzak heeft een regencover en de mogelijkheid om de poles aan te hangen. Met een rits kan ik de rugzak iets groter maken wat soms een uitkomst is. De twee zijbanden om de boel strak te trekken als hij niet helemaal gevuld is, vind ik een plus. Maar het belangrijkste: hij zit gewoon lekker op m’n rug.

Welke kleding gebruik je?
Ik loop het hele jaar door op cat. B/C bergschoenen en dat is naast de jas ook bijna de enige ‘merk’ kleding die ik hanteer. Er komt  een eenvoudige afritsbroek bij, een gewoon T-Shirt en/of shirt met  lange mouwen. Bij voorkeur waar je je duim zo lekker door de mouw kunt steken. Als het nodig is een windstopper of regenjack. Een pet is er  ook altijd wel, net als een (of 2) buff.

En dan buiten slapen?
Het lekkerste buitenslapen vind ik toch zonder tent; je slaapzak onder de sterren met een klein matje op de grond. Maar een hangmat is een lekkere aanvulling, vooral in Zweden waar de bodem rotsachtig is en er genoeg bomen zijn.

De keuken?
Keuzes keuzes….Ik heb in de loop der jaren vrijwel alle varianten wel verzameld. Koken op open vuur, met kooltjes, Esbit, alcohol/spiritus, petroleum, benzine/diesel en dan sommige kooktoestellen ook in meerdere uitvoeringen. Maar het hangt af af van de situatie. Tijdens een autovakantie gebruik ik het liefst de Dutch-Oven (in 2008 uit Australië meegenomen). In de kayak een RVS-Tatonka alcohol stove die ik met rodsprit, Esbit of op open vuur gebruik. Maar als ik moet kiezen, dan toch de MSR Whisperlite.

Wat moet er altijd mee?
Kaart en kompas.

Tips voor beginnende avonturiers?
Een slecht schip met goede bemanning heeft meer kans dan een een goed schip met slechte bemanning: het is belangrijker dat je weet welk materiaal je bij je hebt en wat je er mee kunt doen, dan dat je het beste van het beste materiaal hebt zonder het te kunnen aanwenden).

Wat is je absolute favoriete item?
Messen. M’n zakmes uit m’n diensttijd en een vast mes van Mora zijn nooit ver weg.

Vraag van Tonny aan zichzelf?
Wanneer schrijf je je in voor een sprint-triathlon of een run-bike-run?