Zwemmen in de Eem wordt ontraden!

Een paar jaar terug plaatste de wedhouder duurzaamheid van Baarn mooie gele boordjes met de text “zwemmen in de Eem wordt ontraden” …

De wetenschapper in mij denkt dan gelijk:
Waarom wordt zwemmen ontraden? Als je die vraag stelt aan de plaaster van de boordjes komt er een antwoord als grote boten, riool zuivering, gewoon omdat het niet mag, een nog een aantal niet erg wetenschappelijke onderbouwde meningen.

Tijd voor weer een leuk meetproject, immers Meten = Weten:

Een paar jaar terug maten we het drijfvuil van de Praamgracht met de meetbalk bij het Bremmetje. De oogst bestond voornamelijk uit lege flessen … project Het geheim van de Praamgracht.

Vorig jaar namen we watermonsters van de Praamgracht (en nog veel meer plekken in en rond Baarn) en maten voornamelijk stikstof en fosfor en determineerden de waterdiertjes in het project De watermonsters van Baarn.

Dit jaar zijn we wat breder aan het kijken naar de Eem, en het blijkt dat deze rivier uniek te zijn in Nederland ze is de enige rivier die ontspringt en eindigt in Nederland, het is dus letterlijk onze eigen SHIT is die we aantreffen.

Wat we vinden is niet oké en de kans dat we de Europese doelstellingen van 2027 halen, is minder dan 0; als het niet veel slechter wordt, zou dat een prestatie op zich zijn. Project: De Rivier de EEM is ziek.

In de zoektocht naar waar die vervuiling vandaan komt, stuiten we op verrassende bronnen … we lozen letterlijk een paar keer per maand rioolwater in de Eem.

Hoeveel en hoelang gaan we uitzoeken, maar in het kort stroomt ons afvalwater niet naar het riool maar direct de Praamgracht in, en vervolgens de Eem (overstort BRN 1: 33 keer in 2023, BRN 3 onbekend maar zal niet lager zijn dan die 33 keer gezien de grootte en ligging van die overstort). Project: Overstort meting Eem ter hoogte van Baarn.

Op pad met Willem van de gemeente:
Dat het niet best was is niets nieuw horen we binnen 5 minuten, Willem komt uit de buiten dienst en bij hem gaat de pieper af als er een pomp gaat draaien die anders nooit draait. Tijdens heftige regen houdt mijn telefoon niet meer op.

De nul meting:
Het hele riool stelsel, pompjes pompen kleppen en overstorten worden helemaal opnieuw in kaart gebracht. Foute buizen worden recht getrokken, waar het maar mogelijk is worden slimme oplossingen gekozen, zo krijgt de brandweer een infiltratie put zodat ze het dak kunnen ontkoppelen maar ook kunnen oefenen met hun eigen “regenput” water ipv schoon drink water.

Uiteraard fietste we even langs de beastvearweg waar er weer een greppel gemaakt is zodat het water lokaal opgevangen wordt.

Een bui van 20 mm betekent in baarn 200 miljoen liter regenwater in de bebouwd kom.
Dat ga je niet zomaar wegpompen. Het water moet de:
Je tuin in ,
Het plantsoen in,
De parkeerplekken maar wat langer nat houden,
Via greppels , waterdoorlatende wegen , stoepen weg trekken,

Op deze manier zorgen we ervoor dat onze afvalstoffen netjes door de professionals van de rioolzuivering verwerkt kunnen worden. Alleen dan kan de Eem en dus ons eigen drinkwater weer gezond worden.

We houden contact !