Bosgeheimen, op de grens.

Bos geheimen op de grens.

De west flank van de Gemeente Baarn, Lage Vuursche grenst niet alleen aan Hilversum maar ook aan de provincie Noord Holland.

Met name deze grens is veel over te doen geweest. En leidde regelmatig tot grensconflicten. Op een begeven moment was er zo vaak ruzie dat de Bisschop van Utrecht en de Graaf van Noord Holland grenspalen plaatsten.
Deze stenen palen staan nog steeds langs de route die we gaan volgen. Gelijk bij de start treffen we al twee grenspalen. Aan weerszijde van Groot Kievietsdal maakt de grens een sprongetje. Als we de palen bekijken zien we verschillende wapens afgebeeld.

Via de mooie bossen van het Goois natuur reservaat gaan we op zoek naar de Steen van Kasteel Drakensteyn, in het bos kwam ik tijdens een van mijn vele omzwervingen een markante steen tegen. Dit bleek een grenspaal te zijn van Drakensteyn. Naast deze steen is een prachtig open beukenbos die we oversteken op zoek naar het volgende punt.

Over dit volgende bos geheim “De Wolfsdreuvik” gaan veel spannende verhalen. Het zou onder andere een heuvel zijn waar wolven woonde en `s nachts huilde naar de maan. Een ander hardnekkig verhaal is dat er een geheime gang zou lopen naar kasteel Drakensteyn.
We gaan net als onze Baarnse voorvaderen over de grens via het prachtige Smithuyze bos terug. En hopen onderweg geen boze Gooiers tegen komen onderweg.

 

De Route:

Verdieping:
De Grens conflicten speelde rond 1350, aanvankelijk stonden er andere palen, een deel is vervangen door replica’s en andere palen. wiki/Leeuwenpaal

Baarn, verkreeg rond 1391 stadsrechten, echter de rechten om ook een stadsmuur te bouwen kregen we niet. We mochten wel schuilen binnen de muren van Amersfoort als we de muur ook onderhielden.
Meer over het Smithuyserbos en de Wolfsdreuvik is hier te lezen. wiki/Wolfsdreuvik