Interview met Roos Lantink

Wie is Roos Lantink?
Ik ben Roos (32) en werk als jurist bij de Gemeente Amsterdam. Ik vind het heerlijk om naast dit kantoorleven veel buiten te zijn.
Dat ‘buiten zijn’ is vaak ‘actief buiten zijn’: fietsen, zeilen, wandelen, langlaufen of schaatsen. Maar ik kan ook erg genieten als ik lekker voor mijn tentje zit, of als ik met mijn zeilboot in het riet lig en een fijn boek aan het lezen ben. Erop uit trekken helpt me te ontspannen, pas als ik weg ben kan ik alles loslaten.[metaslider id=2307]
In Nederland hou ik van fietstochten. Een dag uitwaaien tijdens een rondje Markermeer, met de wind mee fietsen en met de trein terug, of tent en kampeerspullen mee en een paar dagen dwars door Nederland fietsen.
In de winter blijf ik hopen op natuurijs, zodat ik eindeloze tochten door Noord-Holland kan maken. Niks mooiers dan schaatsen door Waterland! Ik bewaar goede herinneringen aan de schaatstochten over de Gouwzee en de tocht waarbij we over het het Markermeer van Amsterdam naar Hoorn schaatsten en door de polders weer terug gingen. Wonderlijk genoeg word ik van schaatsen op natuurijs niet moe, dat geeft alleen maar energie!
Buiten Nederland houd ik van ruige gebieden, liefst met niet al te veel dorpjes. Ik ben de laatste jaren vooral naar Noorwegen, Zweden en Schotland geweest. In de zomer kies ik voor wandeltrektochten met de tent, in de winter verruil ik mijn schoenen voor toerlanglaufski’s en slaap ik in eenvoudige Scandinavische berghutten.
Vorig jaar heb ik een winterseizoen achter de receptie in een Noorse berghut op de Hardangervidda gewerkt, een hele bijzondere tijd! Ontzettend hard werken, maar het was heerlijk om een paar maanden in de bergen te zijn, op de ski’s naar je werk te kunnen gaan en ’s avonds nog even een rondje over de gletsjer te kunnen maken als ‘ommetje’.
Ik ben ook actief als reisbegeleider bij Springreizen. Naast het begeleiden van zomer- en winterreizen, houd ik me bezig met het ontwikkelen van het reisaanbod. Ik werk dan een nieuwe reis helemaal uit: van vaag plan tot concreet reisplan inclusief begroting en PR-teksten voor op de website. Naast zelf op avontuur gaan, hou ik dus ook van avonturen voorbereiden!

Aan welke meerdaagse trektochten bewaar je de beste herinneringen?
Ik bewaar hele goede herinneringen aan de wintertrektochten. Het is zo bijzonder om over eindeloze sneeuwvlaktes te trekken!
In 2009 heb ik een tocht gemaakt op sneeuwschoenen: in een week de Hardangerviddda over, van Rjukan naar Finse. Dat was mijn eerste serieuze trektocht in winters Scandinavië, maar vanaf dat moment was ik verkocht! Ik ben de winter sindsdien steeds meer als serieuze vakantie-periode gaan beschouwen.
Inmiddels ben ik van de sneeuwschoenen overgestapt op de toerlanglaufski’s. Het is heerlijk om over de sneeuw te glijden, je eigen spoor te maken en af en toe profijt te hebben van de sneeuw. In 2014 heb ik met een aantal vrienden een prachtige tocht gemaakt door Lapland, waarbij we soms de markering verlieten en ons eigen spoor trokken.

Welke dagrugzak gebruik je en wat is daar fijn aan?
Ik heb een Osprey Talon 22. Een fijne lichte tas, die lekker zit en waar veel in kan. Hij heeft handige vakjes, riempjes en andere features, zoals dat hoort bij een fijne dagrugzak!

Welke kleding gebruik je?
Ik heb heel veel (buiten)sportkleding. Misschien heb ik wel meer thermokleding dan ‘leuke gewone’ kleren… En soms loopt het ook een beetje door elkaar. Ik heb een hele fijne wollen rok van King Louie die ik graag draag met een legging als ik in de winter op stap ga.
Als ik ga wandelen in de bergen draag ik een fjallräven G1000 broek, met een paar gamaschen. Ik hou van gamaschen: ze zorgen ervoor dat je broek niet gaat wapperen, je droog blijft als je langs struiken loopt en er geen sneeuw in je schoenen komt. Bovendien staat het heel stoer, ook niet onbelangrijk ☺.
Ik ben verder groot fan van vrolijke en nuttige accessoires: mijn roze wollen devold ‘buff’ houdt mijn hals warm, en mijn paarse hoofdband met bloemen houdt mijn oren warm en mijn haren uit mijn gezicht. Het meest blij ben ik misschien wel met mijn houdini-polswarmers van Polartec Powerstretch Pro materiaal, die zijn echt geweldig en superwarm!

Slaap je buiten?
Ja, graag! In mijn tent ben ik altijd blij. Ik hou van kamperen, zowel wildkamperen als ‘gewoon’ op een camping staan. Het geeft een heerlijk gevoel van vrijheid en ontspanning.
Afgelopen voorjaar ben ik ook een paar keer met de tarp op stap gegaan, dat is ook goed bevallen. Het is fijn om echt buiten te slapen, de wind in je gezicht te voelen terwijl je lekker warm in je slaapzak ligt.
In de winter kies is overigens voor berghutten. Maar dan het liefst wel de meest kleine eenvoudige berghutten, waarbij je zelf hout moet hakken, vuur moet maken en sneeuw moet smelten voor water.

Hoe ziet je keuken eruit?
Ik heb meerdere branders, zowel een gasbrander, benzinebrander als spiritusbrander. Meestal kies ik voor de benzinebrander, die brengt het water snel aan de kook en doet het altijd.
Ik vind het leuk om ook op reis lekker te koken, met ingrediënten uit je rugzak. Ik koop mijn ingrediënten gewoon in de supermarkt en bij de toko. Als je je ogen goed openhoudt, zie je heel veel lichtgewicht, gedroogde, ingrediënten die je goed op reis kunt gebruiken.
Samen met een aantal andere reisbegeleiders van Springreizen heb ik een website gemaakt waar we allerlei recepten verzamelen: www.rugzakrecepten.blogspot.com.

Wat moet er altijd mee?
Mijn titanium spork en opinel.
Na het breken van talloze plastic sporken, ben ik nu erg blij met mijn onbreekbare titanium spork. Ik heb een rode opinel, nummer 7 (‘my first opinel’), met een stompe punt. Eigenlijk voor kinderen bedoeld, maar ik ben er erg bij mee. Je kunt er goed mee snijden, maar ook goed je hartkeks of boterham mee smeren door de stompe punt.
Verder heb ik altijd talloze lichtgewicht en vrolijk gekleurde zakjes en tasjes mee, waarmee ik al mijn spullen kan organiseren. Het is fijn als je precies weet waar alles zit in je tas, zodat je het meteen kan pakken als je het nodig hebt. Get your office right, zo leerde ik van een Schotse berggids.

Tips voor beginnende avonturiers?
Gewoon gaan. Iets is al heel snel een avontuur. Er is dichtbij huis genoeg te ontdekken en te doen. Het is niet nodig om naar de andere kant van de wereld te reizen. Gewoon zaterdagmiddag op de fiets naar een camping in de buurt, en zondag begin van de middag weer terug kan al heel feestelijk en ontspannen zijn.

Wat is je absolute favoriete item (dat altijd mee gaat)?
Mijn zijden rokje! Heel lichtgewicht, dus daar is altijd een plekje voor in je tas. Als je de hele dag in een stugge wandelbroek, op lompe bergschoenen door de modder en rotsen hebt lopen struinen, is het soms fijn om je wandeloutfit om te ruilen voor ‘iets leuks en luchtigs’. Dat de charmantheid van het rokje teniet wordt gedaan door een dikke thermolegging en donkergroene crocs, moet je dan maar even vergeten…

Vraag van Roos aan zichzelf?
De droombestemming waar je altijd heen wilde, waren de Faeröer eilanden. Daar ga je de komende zomer eindelijk heen. Hoe ga je ervoor zorgen dat nu ook je andere ‘dromen’ een ‘plan’ worden? Zoals een trektocht van minstens vier weken dwars door winters Scandinavië, een fietstrektocht door Europa, en het lopen van de Stevenson way in Schotland?