Wandelexcursie De Wolfsdreuvik

GAANenBeleven daar ging het om dit paasweekend,

Een gezellig groepje stoere wandelaars verzamelde zich op de parkeerplaats bij Groot Kievitsdal en vertrokken via een mooie lus richting De Wolfsdreuvik. Op de Paalcamping Kaapweg werden de bushcraft hutjes van Rianne en Fabian bezichtigd  om vervolgens weer door te gaan via de mooie bossen van het Goois NatuurReservaat (GNR)  .

Al snel waanden we ons op oude handelswegen als of we op pad waren op een oude handelsroute … [metaslider id=3263]Tussen de bomen door zagen we ineens een kasteeltje … De deur en luiken stonden uitnodigend open en de kasteelheer Reinier Bouvy stond ons al op te wachten met verse koffie en een koek. Nadat de inwendige mens weer voorzien was van de nodige brandstof nam Reinier ons mee naar het dakterras van de Wolfsdreuvik … Vanuit het weidse uitzicht kregen we uitleg over het gebouw, de historie en de  boomtoppen die majestueus stonden te zwiepen.
Zie je die boom, Reinier wijst naar een Douglasspar.  Hoe hoog zou die zijn denken jullie? … toch zeker 50 meter en nog in de groei! Het bleek een van de grootste bomen van Nederland te zijn die nog steeds een krachtige verjongende kruin heeft en zichtbaar doorgroeit dus wie weet is deze de 50 meter en 30 cm van de Douglassparren op de Veluwe reeds gepasseerd. Naast het schatten van de hoogte worden we ook gevraagd om de diameter van één van de Douglassparren te raden. Is het 70 cm, 80 cm of 90 cm? Reinier heeft een speciale rolmaat die je om de stam heen slingert en dan kun je waarde van de diameter van de stam er op aflezen. Onze schattingen zitten aardig in de buurt.
We dalen af en maken een mooie kriskras route door het mooie Smithuyserbos die met zijn  40 Hectare een enorme verscheidenheid aan boomsoorten huisvest. Reinier verteld ons boeiend over zijn moeilijke afwegingen die je als beheerder / bosbouwer moet maken. Samen met zijn zonen heeft hij soms interessante discussies. Hij wijst ons op een duidelijk kansloze boom die pal in de weg staat voor een andere … maar als je even iets langer kijkt lijk hij wel te kronkelen als een slang … deze speelse totaal andere vorm voldoet weer aan het criterium “het mag ook mooi zijn” en zo zijn er onderweg tal van voorbeelden die het wikken en wegen tot een geduldig en weloverwogen werkje maakt.
Naast de flora en fauna deden we nog een paar mooie historische punten aan, een heuse schans die gebruikt werd als rustplek ten tijde van de druk bereisde “Hessenweg” maar ook een kring van heuvels en wallen die verdacht symmetrisch zijn … Is het een nederzetting waarin dieren werden gehouden of toch een verzameling grafheuvels waar onze mooie Utrechtse heuvelrug mee bezaaid ligt? Hoe dan ook onze fantasie werd ruim geprikkeld en het hoofd gevuld met bos wetenschap die onze kijk op een ogenschijnlijk eenvoudig boswandeling enorm verrijkt heeft.

Wat kreten onderweg: Ik loop nu met andere ogen door het bos, whooo 10km en ik ben nog steeds niet moe, joehoe we zijn van het padje, wat een enorm divers bos is dit, wanneer is de volgende excursie?

Meer informatie over:
De prachtige Wolfsdreuvik en haar smithuyserbos vind je hier.

Zelf een avontuurlijke route lopen langs de wolfsdreuvik kan via deze Oriëntatie trail Wolfsdreuvik.

Mocht je graag mee willen met de volgende GAANenBeleven.nl boswandeling of andere sportieve activiteit meld je dan aan via de FB pagina en de nieuwsbrief. Zodat je op de hoogte blijft van onze activiteiten.