Vogelkijkscherm Zeldert cleanup Baarn

Sinds 2010 heeft Baarn een geweldig vogelkijkscherm die uitkijkt over een dode tak van de rivier de Eem. Deze zomer is het waterschap bezig met groot onderhoud aan het scherm. Door de jaren heen was er achter het scherm best veel vuilnis verzameld. Het was dus tijd voor een leuke actie.


Ik nodigde Gerda en Gertjan uit voor een kijkje bij het vernieuwde vogelkijkscherm. Ter plaatse liet ik ze de nieuwe hut zien. En natuurlijk ruimden we gelijk even het zwerfvuil op onder het mom van “Doe eens WAD” voor de natuur. Binnen een half uurtje was alles weg en zag het landje en het vogelscherm er weer tiptop uit.


Maar daar eindigde ons avontuur niet, ik had er een echt GAANenBeleven uitje van gemaakt. In overleg met boerin Thea regelde ik de roeiboot om ook het enige echte eiland van Baarn schoon te maken. We hoosden de boot leeg met een gevonden emmer en we voeren een rondje door de “waai van de Zeldert” om daar de drijvende blikjes en flesjes op te ruimen.

We legden aan bij het eiland en ruimden op. Veel vuilnis vonden we daar gelukkig niet. Na een heerlijke lunch op een onbewoond eiland gingen we verder de Eem op.

Natuurfotograaf Gertjan had zijn professionele camera bij zich en spotte gelijk leuke vogels. Toen we rond de Grote Melm voer ( een turfoverslag eiland uit de 13e eeuw) zag gen we ineens een perfect gecamoufleerde reiger staan aan de waterkant. De zeldzame purperreiger, was zo zeker van zijn schutkleuren dat hij zich onbespied waande en rustig bleef staan ook al dreef de stroming ons langzaam naar hem toe. Pas op 10 meter afstand vloog hij op en trakteerde hij ons op een indrukwekkende vliegshow.

( click op de foto voor het filmpje )

Foto Gertjan Hooijer: Purperreiger

We deden iets voor de natuur en de natuur gaf ons een onvergetelijk leuke dag door te GAANenBeleven 😉

Meer verdieping:
https://www.ivn.nl/afdeling/eemland/eem/