Interview met Ilonka Biermans.

Dit keer was GAANenBeleven in het buitenland voor een interview met Adventure racer, Bergsporter, Pensionhoudster (catered chalet), Moeder en Triatleet Ilonka Biermans.

Ilonka Biermans is nu ‘gewoon’ moeder van drie kinderen, maar blijft gepassioneerd voor alle duursporten. Wat ooit begon met korte buurt-triathlons in de omgeving van Woerden, groeide uit naar hele triathlons, de Trans-Swiss-Triatlon, ‘n 24-uursfietsrace, RaidGauloises2000, fietsvakanties door Latijns-Amerika en de Franse Alpen, twee EmbrunMans, trailruns en meerdaagse tochten door wat ik inmiddels de achtertuin mag noemen. Ik woon in Puy St. Vincent, een Frans bergdorpje op 1450 meter.[metaslider id=534]
De reden dat ik inmiddels alweer twaalf jaar met Vincent en de kinderen in de Franse zuid-Alpen (Ecrins) woon, is toch vooral dat je hier automatisch het ‘gewone’ werkende leven met buiten ‘spelen’ combineert.

Aan welke meerdaagse tochten bewaar je de mooiste herinneringen?
Ik rolde via de triathlonwedstrijden een beetje per toeval in het wereldje van de adventure-racers. Mijn eerste meerdaagse tochten waren dus in wedstrijdverband, waar het me verbaasde dat je het avontuur écht als vakantie kon beleven als je, zoals wij, niet in de top meedraaide.
Zo heb ik al sportend Tibet en Nepal kunnen doorkruisen, een onvergetelijke ervaring. Met altijd die wedstrijdmentaliteit in mijn hoofd waren de eerste zelfstandige tochten steeds op ‘uitdaging’ gebaseerd. Tijdens twee weken fietsvakantie vergaten we ‘lichtgewicht’ en pakten onze complete alpiene uitrusting in om van onze thuisbasis in de Ecrins, via alle grote alpencols naar Zwitserland te fietsen en vanaf een camping aan de voet van de Mont Blanc de top mee te pakken, om de fietstocht met de grootste spierpijn ooit weer voort te zetten…

Inmiddels (ouder en wijzer ?), geniet ik vooral van ‘t grootste gevoel van vrijheid tijdens het ‘zwerven’ door de bergen, de digitale wereld achterlaten en de focus leggen op fysieke inspanning, orienteren, eten, slapen…avontuur gegarandeerd !

Welke (dag)rugzak gebruik je en wat is daar prettig aan?
Die spullen gaan zo lang mee, dat ik met plezier nog rugzakken uit de negentiger jaren meesleep. Maar afgelopen jaar kocht ik voor dagtochtjes een RaidLight Trail XP6l waar ik op een praktische manier net wat meer spullen in kwijt kan zonder dat het schommelt op mijn rug als ik ga rennen.
Ook de ski’s mogen soms mee op een tocht en daarvoor heb ik nu een rugzak van Dakine met een mooie bevestigingssysteem voor de ski’s en een vaste plek voor sonde en schep zodat ik de spullen er deels ook in laat zitten en sneller georganiseerd op pad ben.

Welke kleding draag je tijdens de tochten?
Ik draag van alles en heb nog best veel kleding in gebruik die al bijna vijftien jaar meegaat, ook gewoon van het eigen merk van Decathlon. Ik heb het geluk dat ik wat technische kleding van Eider mag promoten; dat is allemaal net wat lichter of sneller droog. Ook al geef je soms wat meer geld uit aan buitensportkleding, met een beetje geluk doe je er hartstikke lang mee!

Slaap je in de buitenlucht, in een tent of anders?
De tent gaat zelden mee omdat je vaak wel op een schuilhutje als bivakplek kunt rekenen. Als dat niet te vinden blijkt, red ik me met een afgeknipt thermarestmatje (ongeveer 1m20 is genoeg), lekkere slaapzak, bivakzak en tarp.

Hoe kook je onderweg?
De MSR-brander gebruiken we op Coleman-Fuel voor 2-3 dagen als we de voorraad meedragen. Bij langere tochten gaan we voor benzine om eventeel te kunnen bijtanken.
Als ik alleen ben, kan ik de brander ook wel eens thuislaten: voor de eerste avond een bakje pastasalade, voor de tweede een bevroren maaltijd die langzaam ontdooit en de derde dag restjes, maar dat is niet echt een aanrader voor een smaakvolle trip!
Mijn plastic bord was jarenlang een frisbee, dan heb je 2-in-1 om nog wat te spelen in je kampje…

Wat moet er altijd mee?
Een muts ! ’n warm hoofd houdt de rest ook warm.

 Wat is je absolute favoriete item?
Een prima-loft jasje: zo lekker licht en klein en het geeft de warmte van een dikke winterjas!

Heb je tips voor beginnende avonturiers?
GAAN ! Ik mag eigenlijk niet schrijven: ‘Niet nadenken, maar DOEN!’ Maar toch moet je soms je hart volgen, zin om te gaan ? GAAN ! Je hoeft je hersens niet thuis te laten, maar denk vooral tijdens de tocht goed na, je hebt dan vaak alle tijd je erop te focussen. Als je van te voren teveel beren op de weg ziet, kom je niet zo snel tot dat vrije gevoel van avontuur…
‘n Leuk logeeradresje voor avontuur in de Franse Alpen? Je vindt me via www.alpelune.com, we helpen je graag persoonlijk op weg!

Vraag van Ilonka aan zichzelf?
Mag ik hier op mijn vijf-en-tachtigste nog steeds van genieten ?!