Adriaan wil je mee denken over een groener Baarn?

Dat wil ik zeker, en eigenlijk doe ik dat al 10 talen jaren, als je opzoek gaat op deze oude site kom je bos geheimen tegen en andere avonturen die bedoelt zijn om diep te genieten van de natuur ons bied.

Over een paar maand gaan de politieke leiders debatteren over hoe we Baarn duurzamer en en toekomst klaar kunnen maken.
Eigenlijk gaat het daar al mis … en dat is dan ook waarop ik wil wijzen … dat vervloekte praten het blablabla en actie actie actie denken. Dat is letterlijk waar het mis gaat.

Maar wat dan wel,
Ook daar heb ik al een voorzetje voor gegeven toen ik ALLE wedhouders en geïnteresseerde politieke partijen mee genomen heb met de klimaat en milieu wandeling. Ik heb gewezen op dat kansen en het belang van Meten en laten zien wat je doet. Het liefste centraal in een klimaat dashboard.

Het eerste onderdeel slaan we even over, dat was energie maar dat gaat zo hard daar hoeft de gemeente zich niet tegen aan te bemoeien, sterker nog dat vertraagt alleen maar als ze dat wel doen. Mensen leggen toch wel panelen of je wil of niet en die warmtepompen / airco’s komen er toch wel. Nee laten we het hebben over de rest.

Water: op het voorbeeld dashboard is er behoorlijk in gezoomd op water, schoon helder drink water en de hoeveelheid die we gebruiken. Effectief heb je maar 3 liter per dag nodig om te overleven laten we het 10 maal zo ruim nemen dan zou dat 30 liter pp zijn. We gebruiken ca 130 liter pp … we gooien dus 100 liter puur zuiver drink water weg pp … dat is niet duurzaam.

En dan nu voor Baarn waar kunnen we aan werken wat ligt er binnen onze macht?

Een meetbaar schonere Eem:
We zijn een Eem gemeente en kunnen dus er samen met andere gemeenten op toezien dat de Eem weer schoon wordt. Zeker nu het baggeren van de Eem ( ja ook daar wordt gebaggerd ) bijna voltooit is hebben we een schone start. Meet op alle gevaarlijke stoffen zie voorbeeld dashboard dat geeft een veel beter beeld dat een bordje “zwemmen wordt ontraden”


Water infiltreren:
Onlangs konden we het zwembad Baarn weer in de media zien, via de betonnen bak die we van ons dorp gemaakt hebben denderde het water naar beneden naar het laagste punt. Als je naar de tientallen foto’s kijkt valt het gelijk op dat de wegen lager liggen dan het groen en dat het water geen kant op kan. Buffer het water weer in greppels en tijdelijke poelen. Zorg er voor dat stoepen, pleinen en wegen weer water doorlatend worden. (HER)PLANT BOMEN en STRUIKEN VEEL BOMEN EN STRUIKEN. En laat dat zie in een dashboard … dus als je zeg maar 20M2 bladerdek kapt dan plant je ook 20M2 bladerdek te rug dus niet een 50 jarige puber boom verwarren net een baby boompje van 5 jaar dat is niet nuttig , maak dan minimaal een perk van 20M2 aan de voet van die boom zodat water op gevangen wordt.


Overweeg eens om tijdens het LED-lantarenpalen “planten” daar ook een perkje aan vast te koppelen.
Dus meet de vierkante meters bladerdek toename in Baarn en laat dat zien.

Betrek mensen bij het belang van water infiltreren door het delen van kennis. geef iedere wijk een eigen grond water meter en maak dat zicht baar op je dashboard.

Groene bermen, verstandig maaibeleid:
Onlangs maaide gemeente Baarn weer alle bermen in mei , dat is niet handig wat in mei worden er veel dieren geboren die rond die tijd kwetsbaar en onhandig zijn en niet snel genoeg weg kunnen komen. Als je dat door geeft krijg je eerst een paar weken kastje naar de muur gedoe en later wel gelijk maar dan zijn de dieren al dood. We hebben nu een toezegging van gemeente Baarn dat er volgend jaar rekening mee gehouden wordt … Maar rekening houden is niet het zelfde als beleid, dus laten we het beleid eens aanscherpen en zeggen dat de gemeente Baarn de planten diversiteit wil verdubbelen in alle bermen van baarn doormiddel van een verstandiger maai beleid.


Een mooi voor beeld is het gebied tegen over mijn huis. Daar is de grond overal gelijk en er valt even veel regen. Het perkje voor de gondel wordt 1 maal per jaar gemaaid in de herfst, het maaisel blijft even liggen zodat de zaden voor volgend jaar kunnen vallen. Daarna wordt het maaisel naar de biovergister afgevoerd. Op dit stukje staan vele malen meer mooie nuttige planten dan 10 meter verder op waar consequent op verkeerde momenten gemaaid wordt. Luisteren naar andere gemeenten die wel aan biodiversiteit doen. Luister eens naar “Maai Mei NIET” dat gaat niet alleen om de maand mei maar om de hele keten van leven en laten leven.

En zo kan ik nog wel een dag door blijven typen maar dat hoeft niet want eigenlijk kent iedereen dit verhaal wel … nu alleen nog de uitvoering en doe dat eens niet in woordje maar in meetbare acties en NEE huur nu als je blieft niet nog meer praters in en ook geen website van 50k. Laat de wedhouders maandelijks de getallen doorgeven zonder smoesje en verhaaltjes waarom het niet gelukt is. Gewoon harde cijfers zeg maar net als bij de volgende verkiezingen ook daar geeft het volk geen stem verklaring af …

Succes ik weet dat jullie het kunnen …

Met groene groet
Adriaan Voeten
Milieu activist tegen wil en dank.Meer verdieping:
Handleiding klimaat dashboard voor Baarn: https://adriaanvoeten.com/metenisweten/hoe-maak-je-een-klimaat-dashboard-voor-baarn/
Dramatische grondwater meeting Baarn: https://www.grondwatertools.nl/gwsinbeeld/