Interview met Stefan Tijsen

Wie is Stefan Tijsen en welke korte en lange avonturen heb je beleefd?
Mijn hele jeugd heb ik doorgebracht op Texel en ben daar zogezegd geboren en getogen. Een ideale omgeving om op te groeien naar mijn idee.

Op Texel ben ik in aanraking gekomen met buitensport en heb er lang een zomer-/weekendbaan gehad als buitensportinstructeur. Daarbij stond ik hele zomers lang op het strand met groepen die gingen brandingkayaken, raften, vliegeren of andere sporten en teambuildingsactiviteiten. Unieke hoogtepunten waren daar oa. wakeboarden op zee met ondergaande zon en zee-kayak tochten naar Vlieland of de razende bol. Mijn passie voor buitensport en in het bijzonder watersporten is dus overduidelijk daar vandaan gekomen.
[metaslider id=3543]
Inmiddels ben ik 35 jaar en woon ik al bijna 15 jaar in Amersfoort en heb het daar ook heel erg naar mijn zin. Het ideaalbeeld zou zijn Amersfoort aan zee… maar dat hoop ik eigenlijk niet echt mee te gaan maken.
Omdat ik een baan als ICT projectmanager heb is sporten voor mij de ideale uitlaatklep als tegenhanger van het kantoorwerk (al moet ik eerlijk zeggen dat ik veel minder actief ben dan voorheen).
Ik help af en toe nog steeds als instructeur bij een buitensport organisatie en heb daar ook lang als bootcamp instructeur rond gelopen. In mijn vrije tijd ben ik vooral graag in de natuur en af en toe ga ik hardlopen, mountainbiken of wandelen. Sinds een jaar heb ik het kayakken weer opgepakt en ben ik geregeld op het water te vinden.

Mijn avonturen
Ik zou mezelf niet als hard-core avonturier willen beschrijven omdat ik dat toch verbind met grote expedities en meerdaagse tochten etc. Inmiddels besef ik ook dat grote avonturen niet persé hoeft en dat er aan kleine avonturen ook heel veel plezier te beleven is. In het verleden heb ik met alleen een slaapzak in de duinen geslapen om dan in de vroege ochtend (wanneer de “swell” goed was) mijn golfsurfplank te pakken en het water in te springen, maar nu doe ik dat niet meer omdat het strand te ver weg is. Wel pak ik mijn kano, gooi hem 100 meter van het huis in het valleikanaal en peddel een eind weg. Maakt niet uit waar naartoe want je komt altijd wel wat tegen en in mijn eentje rustig peddelend kom ik helemaal tot rust.

Als ik een paar specifieke tochten of avonturen moet noemen dan kom ik toch op wat recentere kayak tochten uit.

Midden in de winter op een vrij koude maar zonnige dag heb ik mijn kayak gepakt en ben een tochtje gaan varen door en om Amersfoort heen. Je ziet vanaf het water een hele andere wereld. Die dag had het flink gesneeuwd en overal lag nog een dun laagje ijs, soms was het wat dikker en moest ik als ijsbreker met de kayak door het ijs heen ploegen ;-). In ieder geval iets om op terug te kijken.

Qua meerdaagse tochten heb ik niet heel veel ervaring maar een aantal maanden terug ben ik met de kayak van Amersfoort naar Rhenen gegaan. De planning hiervoor was zeer nauwkeurig en uitgebreid ;-). Zo kwam ik er een dag van te voren achter dat de route naar Otterloo helemaal niet kon omdat het beekje wat op google maps stond al jaren drooggevallen bleek te zijn en in werkelijkheid niet meer was dan een klein slootje… vandaar dat ik maar naar Rhenen ging. Dit bleek best wel een eind te zijn en zo was ik 10 uur heen en nog eens 10 uur terug aan het peddelen met daartussen een overnachting bij de Grebbeberg. De overnachting was een groot vraagteken, maar ik heb wat rondgevraagd en ik kon bij een groot vrijstaand huis in de tuin mijn tentje opzetten.

Ik heb in ieder geval gemerkt dat het altijd wel goed komt, mensen zijn geïnteresseerd en helpen graag. Zo had ik halverwege een lek (waterdicht) telefoonhoesje en dus een natte/kapotte telefoon. Ik raakte in gesprek met een ouder stel met een huis aan de waterkant omdat ze wilden weten waar ik naartoe ging. Een uur later was mijn telefoon droog geföhnd, was ik getrakteerd op koffie en sandwiches en had ik vooral onverwacht leuke gesprekken gehad.

Naast sportieve (solo)avonturen ga ik ook graag met mijn vrouw en onze oldtimer brandweerbus op pad. Die staat garant voor mooie herinneringen en leuke reacties. (Wil je meer weten of ons volgen kijk dan op firevanadventures ).

Welke dagrugzak (of zuurkool vat 😉)  gebruik je en wat is daar fijn aan?
Als rugzak heb ik niet echt een voorkeur, wel vind ik het handig dat hij niet al te groot is en er een watersysteem in kan. Op het moment heb ik een afgetrapte decathlon rugzak van 15 liter, hij doet wat hij moet doen dus prima…toch?

Voor het kayakken is het een heel ander verhaal, slechte kleding of materiaal betekent daar gewoon onderkoeling of natte spullen. Een goede waterdichte ton en waterdichte zakken zijn dus essentieel. Hiervoor gebruik ik een grote ortlieb waterdichte zak aangevuld met 10 liter zakken van sea to summit en een rood witte waterdichte ton… natte backup-kleding heb ik in het verleden meegemaakt en is echt geen pretje.

Welke kleding gebruik je?
Voor hardlopen en mountainbiken en andere sporten heb ik geen bijzondere kleding. Als het functioneel is is het prima. Voor watersporten heb ik wel wat meer eisen. Zo heb ik diverse wetsuits, handschoenen, neopreen shirts, anorak, zwemvesten etc. Tegenwoordig gebruik ik het niet veel, maar op Texel stond ik vaak tot in de winter aan het strand of was in het vroege voorjaar aan het surfen. Nu komt het goed van pas voor alle weertypes en hoef ik eigenlijk nooit na te denken of het te koud, nat, winderig of wat dan ook is. Gewoon gaan en plezier maken!

En dan buiten slapen?
Slapen is belangrijk, als je niet goed uitrust heb je ook geen energie om door te gaan. Dus het is verstandig om hier wel in te investeren. Ik heb al jaren een lekker warme ajungilak (mammut) slaapzak en heb daarnaast voor het kayakken een DD-Hammock superlight pyramid tent en een sea to summit ultralight (insulated) slaapmat gekocht. De keuze is vooral gemaakt op gewicht en grootte, want veel ruimte heb je niet in een kayak. Zo is het tentje precies groot genoeg om in te liggen en wat spullen droog te leggen en is het niet meer dan een veredelde tarp, maar meer heb je niet nodig. De slaapmat is echt een aanrader, erg klein als hij opgevouwen is maar wel mega comfortabel.

De keuken?
Voor korte tripjes neem ik altijd een 0,5 liter thermos mee met heet water voor koffie of een soepje. Als ik iets verder ga heb ik een jetboil kooktoestel. Ideaal omdat ze erg klein en licht zijn maar vooral ook binnen no-time water koken. Ga ik wat verder of langer weg dan heb ik een MSR Whisperlite benzinebrander, super betrouwbaar en altijd te gebruiken omdat hij diverse soorten brandstof aan kan.

Wat moet er altijd mee?
Zorg dat je voorbereid bent en EHBO mee neemt, zo was ik met het kayak tripje naar Rhenen na de overnachting van plan om even een duik te nemen en te “douchen”. Bleek dus dat de waterkant vol scherpe stenen en rotsblokken lag en ik na een misstap mijn evenwicht verloor en daarbij mijn hand op meerdere plekken open haalde aan een steen. Doordat ik zelf EHBO mee had kon ik mijn hand weer oplappen en intapen en weer de 35km terug peddelen. Deed wel pijn, maar het was geen showstopper. Naast EHBO ook altijd Duct-tape meenemen, komt altijd van pas.

Tips voor beginnende avonturiers?
Investeer in goede basics en zorg dat je voorbereid bent op verschillende (weers)situaties. Dan maakt het eigenlijk niet meer uit waar je heen gaat of terecht komt. Verder vooral gewoon doen en plezier hebben, je hoeft niet een drieweekse survivaltocht te plannen in het buitenland. Ook naast de deur kun je genoeg avontuur beleven en het voordeel is dat je de omgeving wat beter kent. Ook zonder plan is het leuk om te kijken waar je uitkomt en op onverwachte plekken te belanden, echt verdwalen in nederland kan volgens mij niet… maar zorg wel dat je ingeval van nood een backup hebt of iemand kan bellen.

Wat is je absolute favoriete item?
Mijn Katadyn waterfilterfles, doordat deze met een speciaal filter op een bidon oppervlaktewater zuivert hoef je het niet eerst te koken en heb je altijd drinkwater binnen handbereik.

Vraag van Stefan aan zichzelf?
Vanaf dat ik jong ben heb ik altijd het idee gehad om de hele Rijn af te peddelen met een kayak. Wanneer ga je dit echt concreet maken en gewoon doen?

Volg me voor meer avonturen op instagram via @stijsen of @firevanadventures.