Selhorst

Een van de vele “land goederen” is Selhorst, ik ben hier al duizenden keren langs gefietst zonder te beseffen wat er op de witte palen staat:


De naam duid op een versterkte vesting ( palen of water ). Tot de jaren 70 is er een vierkante structuur te zien geweest maar door graaf werkzaamheden is die verdwenen.

Op de digitale kaart dan HiGis: vinden we die struktuur nog terug als door water omzoomde tuin van : 1832 Willem Kamerman


Als landgoed was Selhorst geen lang leven toe bedeeld, en de stenen werden vervolgens gebruikt voor de bouw van boerderijen zo als met heel veel speculatie landgoederen gebeurde in die tijd.

Als je vandaag de dag het doodlopende weggetje in fietst kom je op deze geweldige plek uit. De scouting heeft er onder anderen jaren gezeten. En natuurlijk de families Hutten.

Nu woont Ines en Richard er nog. Tijdens een gezellig koffie praatje vertelde ze over vertelde over een Spieker ( graan opslag ) en ook het wonderlijke driehoekige stukje land dat nog steeds op heel veel oude kaarten zichtbaar is.

De afwater beek heeft vele namen gehad: Zalnesche beek / wetering tot de huidige naam Herfter wetering.

tip: als je nog een leuk stil plekje zoekt … kijk dan even hier : https://www.funda.nl/koop/zwolle/huis-42144055-herfterlaan-16/#video

Eerst bekende eigenaar: 1832 : bron: HiGis
Louisa de Bock
Willem Kamerman