Over marken en grenzen en het CBS

Herfte(n) op de hottinger atlas

Waar woon je nu in Helfte of in Wijthmen?
Vandaag de dag kan je daar duidelijk over zijn, je woont waar je je het fijnste vind.
Je zal zien dat bewoners die uit de richting van Heino kwamen zich wijthemenaar voelen en die uit Zwolle of Berkum kwamen sneller vinden dat ze uit herfte komen.

In de jaren 70-80 heeft er een bord Herfte op de formele grens gestaan net voor de RK kerk. Maar die is door een plaats genoot die liever in Wijthmen woonde weg gehaald ( vertelde hij mij tijdens een bakje thee 😉
Ja maarrrrrr waar loopt de grens dan echt ?

Marke Herfte:
Omdat er steeds meer land bewerkt ging worden kwamen er toen ook al conflicten wat er nu van wie was, zodoende kwamen er markeringen (marken ) op onderstaande kaartje kan de de marke herfte naast de huidige markering zien … woon je in het blauwe vlak dan tel je mee met Herfte.
Maar maak je geen zorgen ondanks dat dit sinds 1837-38 bekent is twijfelen de mensen die aan de andere kant van de grens wonen er nog steeds over zij het met een glimlach dan 😉

alleen de bovenzijde is recht getrokken na de aanleg van spoort Herfte
De grenzen van buurtschap Herfte ( buurten van Zwolle, CBS )

Eerste bewoning in het huidige Herfte stamt uit het jaar 200-300 (NC)
Tijdens de aanleg van de ontgin weg naar de Wijthmener plas zijn er restanten van een waterput en honderden potscherven gevonden die duiden op een boerderij. Boerderijen uit die tijd moet je niet al te letterlijk nemen. Vaak was het niet meer dan een kaal gemaakt veldje met een wal er om heen ( raadakker ).

Meer verdieping:
https://www.planviewer.nl/imro/files/NL.IMRO.0193.BP21001-0003/b_NL.IMRO.0193.BP21001-0003_tb18.pdf