Asse(n)voort, Hesse(n)voort,

Assenvoort, Hessevoort en een bontemix van van letter variaties kom je tegen als je gaat zoeken op oude kaarten. Dat Assevoort zo vaak voor komt zou duiden op een belangrijke of in ieder geval een vermogende familie ?


Het rare is dat er bijna niets bekent is over de familie, terwijl het toch een erg serieuze poging was om een mooie buitenplaats op te richten.


De stille getuigen staan er nog steeds. Tegenover het landgoed je tref nog een deel van een oude beukenhaag. Beuken waren een manier om je laan extra aanzien te geven.

In mijn jeugd was een deel van de vijverpartij nog zichtbaar tussen het landje van de familie Aalbers, familie Goldsteen en Broer en zussen Meijer ( Hendrik Jan , Mina en Jentje )

bron minutenplankaart


Ter hoogte van het huisje van fam Goldsteen was er tot in de jaren 90 nog een poel zichtbaar. Uiteindelijk werd het een brandbult en toen werd het een onderdeel van het weiland. Geke Goldsteen en haar broers en zussen hebben er nog leren schaatsen.
Ook in het land van Hendrik Jan Meijer aan overzijde van de weg is er gegraven door archeologen maar of en wat er gevonden was wilde ze niet vertellen tegen een paar pubers die de hele dag op een cross brommers rond scheurden.
Hendrik Jan vertelde dat hij een contract had dat er niet gezocht en gegraven mocht worden op dat deel van zijn weide.

De wilgen en populieren geven nog steeds de ligging van de vijverpartij aan


Buitenplaatsen en hun verloop:
Rond 1700 beleefde Nederland de gouden eeuw en werd het mode om naast je herenhuis in de stad ook een fijn landhuis met vijvers te hebben. Menig rijkaard liet zich dan ook een buitenplaats aanleggen op een strategische plek.
Waar bijvoorbeeld in de toekomst een drukke verbindingsweg kwam. Als een goede verbinding uit bleef werd het landhuis om gebouwd tot een grote boerderij. Zo ook met Assevoort, Veldwijk en Valkenberg.

In het totaal zijn er in onze omgeving 11 buitenplaatsen geweest:
Soeslo, Belten, Veldwijk, Assevoort, Boschwyck, Selhorst, Valkenberg, Helmhorst, Landwijk, Vechterdam, Rood Pannen Huys ‘t Rohuis.
In herfte stonden Assevoort, Valkenberg en Veldwijk.
Voor veel meer leuke informatie over de buitenplaatsen raad ik je de onderstaande document “Zwolle2” aan.Meer verdieping:
Op de online website van Overijsel kan je tegenwoordig veel vinden:
https://collectieoverijssel.nl/collectie/beeld-en-geluid/
Hier vind je de kleurrijke grond gebruik kaartjes https://hisgis.nl/projecten/overijssel/
Alle minutenkaartjes vind je hier: https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl

Enkele linken werken niet meer google dan op het laatste deel
https://geo.overijssel.nl
https://geoportaaloverijssel.nl
https://gisopenbaar.overijssel.nl
https://buitenlaatseninnederland.nl
https://kasteleninoverijssel.nl
https://landgoedereninoverijssel
https://rijksmonumenten.nl
https://toenen.nu/overijssel/overijssel/marken
https://toenen.nu/nl/overijssel/salland/zwolle/zwollerkerpsel
https://wijthmen.nl