De grote brand aan de eierweg

Geke Goldsteen:

Eierweg 7: Voor en Na de Grote Brand

Familie Meijer op Eierweg 5 Jarenlang woonde de familie Meijer op Eierweg 5. Of ze altijd op dit adres woonden, is niet bekend, maar de naam Meijer komt sinds ongeveer 1770 voor op genealogische sites met Zwollerkerspel/Herfte als woonplaats en een enkele keer met de toevoeging ‘erve Nijmeijer’. Of er verbanden zijn met andere Meijer-families in Herfte/Wijthmen is niet ontdekt.

Het Verhaal Begint Het verhaal begint bij Hendrik Jan Meijer, geboren in 1855 en overleden in 1918. Hij trouwde met Jentje Kattenberg en samen kregen ze twee zonen en een dochter: Jan, Harm en Marrigje. Zij woonden op Eierweg 5.

Uitbreiding naar Eierweg 7 Toen het tijd werd voor opvolging en beide zonen boer wilden worden, werd de naastgelegen schuur ook tot een boerderij omgebouwd, ongeveer 15 à 20 meter van elkaar. Zo ontstond Eierweg 7. Op nummer 5 woonde en boerde Jan Meijer, getrouwd met Hermina Post, met wie hij twee dochters en een zoon kreeg: Jentje, Mina en Hendrik Jan. Op nummer 7 woonde Harm Meijer, getrouwd met Gerrigje van de Vegte, maar zij bleven kinderloos.

Overlijden en Overnames In 1944 overleed Jan Meijer, waarna zijn kinderen de boerderij voortzetten met hun moeder, die ‘opoe’ werd genoemd, op de achtergrond. In 1949 overleed Harm Meijer. Omdat hij geen opvolger had, trok de neef van zijn vrouw, Dieks van de Vegte, bij zijn tante in om de boerderij voort te zetten.

De Familie Goldsteen In 1952 kregen Dieks en zijn vrouw de kans om een eigen boerderij te beginnen, waardoor er nieuwe bewoners nodig waren voor Eierweg 7. Onze ouders, Albert Goldsteen en Geesje Endeman, trokken er met hun vier kinderen in. Helaas, in augustus 1952 sloeg de bliksem in en brandde de boerderij op nummer 7 tot de grond toe af. Gelukkig waren er geen persoonlijke ongelukken en werden wij liefdevol opgevangen door de buren Meijer en Aalbers op Eierweg 3.

Herbouw en Nieuwe Start De kleine veeschuur werd omgebouwd tot tijdelijke woning voor de familie Goldsteen. De weduwe van de Vegte, door ons ‘tante’ genoemd, trok bij haar schoonzus in Zwolle in, waar ze tot haar dood bleef wonen. Van het verzekeringsgeld werd een nieuw huis gebouwd door firma Lindeboom, waar we uiteindelijk met elf mensen woonden. Onze ouders huurden het huis tot de dood van ‘tante’, waarna ze het huis kochten.

Einde van een Tijdperk Op nummer 5 bleven Jentje, Mina en Hendrik Jan wonen tot hun pensioen, waarna ze besloten de boerderij te verkopen en in Zwolle te gaan wonen. Toen onze ouders overleden waren, vader als laatste in 1997, waren we blij dat buurjongen en plaatsgenoot Jos Diepman het huis en de plek wilde kopen. Hij heeft er iets moois van gemaakt.

Terugblik Met al mijn broers en zussen kijk ik terug op een fijne jeugd aan de Eierweg.