Bierbrouw-ABC

Goed er zijn natuurlijk vele duizende boeken over bier brouwen geschreven daarom doen wij dat hier niet. Wat we wel doen is het verzamelen van weetjes die ons zelf wijzer maakten tijden het brouwen .

De smaken van hop en de temperatuur / tijd.
Waarom heb je zoveel “trek” tijden voor de HOP?
In het kort komt het er op neer dat de bittere smaak van HOP snel vervliegt en de smaak overblijft. Dus je FWH ( First Wort Hop ) is bedoelt om de smaak aan het bier toe te voegen.
De hopsoorten die je later toevoegt geven voornamelijk bitter stoffen af ( alfa zuren )
Maar dan nu het rare … bij koudhoppen worden de alfazuren nauwelijk opgenomen door het koude bier maar de smaak juist wel dus bij koud hoppen geef je extra smaak mee aan je bier.

Gist en de smaak van je bier,
Gist is behalve de alcohol fabriek in je bier ook verantwoordelijk voor de smaak van je bier.
Gist maakt namelijk ook esters die je vast wel herkent als de geur van banaantjes tot en nagellak remover … die laatste hebben we liever niet in ons bier.
Er zijn twee manieren om de smaak te sturen. De eerste is door te weinig gist in je bier te doen waardoor de paar gist cellen in een soort super lui lekkerland terecht komen en juist enorm hard gaan delen. Hierdoor krijg het bier de banaantjes/ snoep smaak. Klinkt leuk maar je bier is in het eerste rustige deel ook veel kwetsbaarder voor concurrenten als wilde gist en bacteriën.
De tweede methode is door de temperatuur te sturen, warm > 20C geeft banaantjes,
koud < 18C geeft minder gist smaakjes en komt de smaak van hop en mout juist goed naar voren.