Een nieuwe baan voor oude panelen

We gaan straks een idiote hoeveelheid zonnepanelen naar de stort brengen verteld de een. Een ander verteld dat zonnepanelen nooit meer kunnen op wekken dan ze kunnen opwekken … en ik zeg NOU daar moeten we dan snel een goede oplossing voor verzinnen.

In 2010 kocht ik mijn eerste zonnepanelen voor op onze blokhut. Ze hebben 12 jaar prefect werk geleverd en zichzelf al driemaal terug verdient.
(De maak kosten zitten in de verkoopprijs dus het sprookje dat zonnepanelen nooit hun energie kosten kunnen opwekken is een niet waar.

Maar langzaam maar zeker nam ons verbruik toe en werd het dus tijd om ze uptegraden. De oude set ging vervolgens naar een solair starten die op zijn schuurtje wilde testen. En nu komen de panelen weet terug.

Ondertussen was er in onze meet groep ook al een vraag ontstaan over 100% selfsupporting en hoe je dat kan doen … kijk dan zie ik gelijk weer nieuwe mogelijkheden voor oude panelen.

Immers selfsupporting is niet klakkeloos je eigen verbruik in een accu proppen maar gaat veel verder … wat heb je echt nodig en wat kan je anders oplossen.
Een telefoon opladen is wel erg handig en een klein ledlampje opladen is ook wel fijn.
Of een stroom aansluiting voor een wildkamera midden in een bos zou ook gaaf zijn zonder dat je iedere week de boel moet komen verstoren om accus te wisselen …

Dus wat gaat het worden:
Test set 1.0:

Een klein 75 watt paneel ( mag ook 240watt zijn als je graag met een grote zware deur wil slepen.
Een programmeerbare solar accu lader die overladen en diep ontladen tegengaat.
Een 12 volt accu mag ook 24 volt.
Wat draden en lekker aan het experimenteren gaan.